PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Proposta perquè els temporers del Pas de la Casa s’allotgin a França

La iniciativa per pal·liar la falta de pisos podria tirar endavant si s’habilita un bus per traslladar obrers d’Acs

Per Enric Revuelta

Vista general dels carrers del Pas de la Casa.
Vista general dels carrers del Pas de la Casa. | Maricel Blanch

Una part dels temporers del Pas de la Casa podrien allotjar-se aquest hivern a pobles de França propers a la localitat encampadana davant de la dificultat per trobar un pis. Aquesta és una de les propostes que s’estan estudiant entre els agents polítics i econòmics a banda i banda de la frontera, i que podria tirar endavant en cas que finalment es posés en marxa un sistema de transport amb autobús per a treballadors majoritàriament d’Acs-dels-Termès interessats a treballar al Pas. Els dos projectes encara es troben en un estat encara embrionari, però estan sobre la taula i s’espera que en les pròximes setmanes comencin a concretar-se davant de l’arribada de la temporada d’hivern i l’obertura de les estacions d’esquí.

L’alcalde d’Acs-dels-Tèrmes, Dominique Fourcade, explica al PERIÒDIC que s’han començat a fer plantejaments tant per als treballadors de la localitat francesa, que farien el trajecte d’anada i tornada diàriament, i per allotjar temporers en espais buits disponibles a la localitat francesa. El president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, apunta que també es baralla la possibilitat que els treballadors puguin allotjar-se en altres localitats properes al Pas i situades al departament francès de l’Arieja, com ara l’Hospitalet o Mérens.

Un compromís molt seriós

Fourcade explica que els dos projectes són un «compromís molt seriós» amb els agents polítics i econòmics del Principat, entre els quals s’hi inclouen el Govern, el Comú d’Encamp, el Servei d’Ocupació i associacions de comerciants. Segons l’alcalde d’Acs, encara no hi ha cap data fixada per a una reunió bilateral, però s’espera que es faci aviat. «Són dos problemes a tractar», reconeix Fourcade, que afirma que actualment estan avaluant la viabilitat d’aquestes dues propostes. «Tenim bona col·laboració amb Andorra, hem recollit les demandes i les posarem sobre la taula per intentar posar-ne els mitjans», diu l’alcalde d’Acs, que també es mostra cautelós. En tot cas, sí que lamenta que la proposta d’autobús hagi estat avançada per part de Carrié sense que encara s’hagi acabat de concretar.

Per la seva bada, el president d’Iniciativa Publicitària explica que de moment el projecte és «prematur» i afirma que per consumar el projecte de transport dels obrers també caldrà engegar converses amb la regió d’Occitània perquè avali el trajecte fins al Pas de la Casa. «La clau serà saber si la regió hi estarà d’acord», afirma Carrié, que comenta que l’aspecte del trasllat dels treballadors és el primer pas a aconseguir per tal que després també es pugui posar en marxa el projecte per allotjar els temporers. «Si tenim el transport, mirarem de posar en marxa l’altra iniciativa», afegeix.

Entre 40 i 50 interessats

«Fa falta saber exactament la gent que podria pujar d’Acs. Hi ha unes 40 o 50 persones que hi estan interessades», diu Carrié, que al mateix temps comenta que «encara no hi ha res fet». La proposta perquè els temporers s’allotgin a França no és nova. L’any passat, Iniciativa Publicitària també ho va proposar davant de les dificultats per accedir a l’habitatge. Enguany, els comerciants del Pas també s’han mostrat preocupats per no cobrir la mà d’obra necessària a la localitat durant la temporada d’hivern, i per això van traslladar la seva preocupació al Govern.

El Ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha mantingut diverses reunions amb els comerciants del Pas, que reclamen mesures per pal·liar les dificultats per trobar empleats que pugin al Pas de la Casa. La proposta per atreure treballadors transfronterers francesos podria ser finalment viable tot i els temors inicials. Un dels aspectes que més preocupaven els obrers gals és que el període treballat a Andorra no es comptabilitzés a l’hora de calcular el seu atur a França, però segons els primers anàlisis no hi hauria cap incompatibilitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT