Escaldes-Engordany
Una cistella contra les addicions
El MoraBanc Andorra col·labora amb usuaris de la Unitat de Conductes Addictives
Incomprensió i rebuig. Aquesta és la resposta amb què es troben les persones que tenen alguna mena de conducta addictiva quan exposen el seu problema. Una addicció és una malaltia, però un dels estigmes més populars i habituals a la societat és pensar que una persona amb drogodependència ho és perquè vol, i que no té força de voluntat per a recuperar-se. De fet, els mateixos pacients tenen dificultats per acceptar la malaltia i, en part, es deu als prejudicis socials. «Qualsevol de nosaltres ens podríem trobar en una situació com la seva», remarcava Jaume Tomàs, coach del projecte One Team. El programa penja d’una iniciativa impulsada per l’EuroCup i enguany se centra en els vuit usuaris de la Unitat de Conductes Addictives (UCA) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell que es beneficien del recurs assistencial de l’hospital de dia.
«Des de la primera temporada que el club es va convertir en un fenomen social, amb l’ascens a l’ACB, teníem clar que era molt important fer totes les contribucions possibles a la nostra comunitat. A Andorra passen moltes coses que no sempre són visibles, hi ha gent que es troba en circumstàncies difícils i que mereix atenció per part de l’administració i, alhora, la comprensió per buscar una segona oportunitat. Si podem contribuir a visibilitzar i a desestigmatitzar el problema i la feina que es fa per solucionar-lo, genial», exposava Gabriel Fernández, cap de comunicació del MoraBanc Andorra.
El projecte consta de vuit sessions d’entrenament, dues xerrades per part de tècnics del club on es treballaran temes com la superació personal i l’esforç, alguna sessió amb els jugadors del primer equip i invitacions per assistir als partits que disputaran a casa. La coordinadora clínica de l’UCA, Angelina Santolària, va afirmar que «de seguida vaig veure que la iniciativa encaixava amb els nostres objectius: l’abstinència de substàncies per poder aconseguir un canvi d’estil de vida, l’esforç, la superació personal i el fet d’afrontar situacions adverses o frustracions. És un projecte que ens va il·lusionar i de seguida vam tirar endavant». «Dins de l’hospital de dia, fem diverses activitats esportives com la natació i anar al gimnàs amb un monitor. Però la diferència entre aquestes dues iniciatives i la del bàsquet és que el MoraBanc ens proposa una activitat de grup, i això és molt interessant perquè aporta molt», afegia.
L’activitat ara es troba en el seu equador però la valoració és molt positiva i es va parlar de la possibilitat de donar-li continuïtat. Tomàs va apuntar que «estem en una societat que té molts prejudicis, i jo no en sóc una excepció. Quan afrontes un repte com aquest mai saps que et trobaràs, però han superat les meves expectatives. M’he trobat amb un grup de gent valenta que sap treballar molt bé en equip. Mai tenen cap problema per fer grups encara que siguin poc homogenis, perquè tenen entre 20 i 60 anys. Col·laboren per lluitar contra les dificultats». Pel que fa al contingut de les sessions, va exposar que «creiem que el bàsquet és la vida, així que l’objectiu no és que vinguin a aprendre a jugar a bàsquet, volem aportar-los pautes i valors que puguin aplicar en el seu dia a dia. O al revés, que les pautes adquirides a l’UCA puguin aplicar-les al bàsquet».