PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’ictus s’inclou a la llista de patologies cobertes per la CASS

La mesura s’aplica en la fase inicial del tractament i hospitalització

Per Laura Cugat Ruiz

El ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrada ahir.
El ministre Portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres celebrada ahir. | SFGA/JAViladot

El consell de Ministres va aprovar ahir la petició de la CASS, a proposta també del ministre de Salut Joan Martínez Benazet, d’incorporar l’ictus en el reglament que inclou les patologies de llarga durada, progressives, greus i costoses que la CASS cobreix al 100%. L’acord consisteix a  modificar l’annex 1 del reglament, que fins ara comptava amb 17 malalties com el càncer, les hepatitis cròniques, la tuberculosi, el VIH o l’esclerosi, per tal d’introduir també l’ictus. La mesura s’aplicarà en la fase inicial de tractament, mentre dura l’hospitalització, un moment clau per l’evolució del pacient.

El ministre Portaveu, Eric Jover, va destacar ahir l’aprovació del Decret de modificació de l’Annex 1 del Reglament regular de les prestacions de reembossament fins al 100% de les tarifes de responsabilitat de la CASS que fins al moment contemplava 17 patologies i que amb la introducció de l’ictus, n’hi ha 18. Segons va informar Jover ahir i tenint en compte el comunicat de la CASS del passat 29 d’octubre, el Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social va sol·licitar al Ministeri de Salut, a través de la Comissió de la Cartera de Serveis i Productes Sanitaris, la inclusió de l’ictus en el conjunt de patologies cobertes en la seva totalitat en règim hospitalari i el 90% en l’àmbit extra hospitalari.

En aquest sentit, el Govern va presentar una proposta de decret que el Consell d’Administració va informar favorablement. Després d’una setmana, Jover confirma que la proposta de la CASS s’ha acceptat. Segons els arguments que ofereix al respecte, la mesura s’aplica en la fase inicial del tractament que és el moment en què les actuacions mèdiques ajuden a millorar les seqüeles i situacions de dependència associades a la malaltia. L’Executiu confirma que la Comissió Cartera de Serveis (CCS) ha analitzat les despeses associades a la fase aguda de l’ictus, que passarà a assumir la CASS. 

Incidència freqüent

«Durant el 2018 va haver-hi 145 casos d’ictus, una malaltia amb prevalença que ara es cobreix al 100%», va recalcar ahir el ministre Portaveu. Es tracta d’una patologia que es produeix quan un vas sanguini que duu sang al cervell es trenca o queda taponat. Quan això passa, la sang no arriba a una determinada zona del cervell, de manera que les cèl·lules nervioses afectades no reben oxigen i moren.

Expedició del primer salconduit andorrà

El Consell de Ministres va aprovar el reglament relatiu a l’expedició del salconduit andorrà, que fins ara no existia. Es tracta d’un document de viatge temporal que permet el retorn de persones nacionals al Principat en el cas que perdin el passaport a l’estranger. 

L’auditoria interna de la fuga, en procés

El ministre Portaveu va actualitzar ahir el seguiment del cas del pres que es va fugar, confirmant que ja s’ha encarregat l’auditoria externa, mentre que la interna, que es preveia enllestir aquesta setmana, encara està en procés d’elaboració.

El reforç de la Portalada, a punt

Jover va anunciar que les obres de reforç de la Portalada estarien completades avui. Fins al moment, però es mantindrà el nivell tres d’alerta en la zona sud i els tècnics hauran de valorar si mantenir-la o reduir el rang. 

Més ajudes pels afectats de l’RN22

Aprovada la quarta remesa d’ajudes per als comerciants del Pas de la Casa pel tancament de l’RN22 quan va patir una esllavissada. El Govern va donar el vistiplau a tres peticions més que sumen 8.798,34 euros. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT