PUBLICITAT

Els privats acusen el Govern de fer opacs els comptes de CTRASA

  • Cepsa i Novergie afirmen que l'empresa auditora va fer només un esborrany al no disposar de tota la informació
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una màquina a l'interior del centre de tractament de residus Foto: EDUARD COMELLAS

Els socis privats de CTRASA retreuen al Govern l'opacitat amb què estan actuant en relació als comptes de l'entitat, segons van explicar ahir els seus representants. L'espanyola Cespa i la francesa Novergie, que entre les dues representen el 47% de l'accionariat, s'han oposat a la formulació dels comptes del 2009 i a la seva aprovació perquè, segons aquestes empreses, la pròpia empresa auditora no hauria disposat dels documents necessaris per convertir l'esborrany de l'auditoria en la formulació definitiva. També denuncien que no se'ls hagués informat de la fiscalització del Tribunal de Comptes respecte els comptes del 2008 i les al·legacions que va presentar el consell d'administració, del qual formen part. I finalment, retreuen el desconeixement de l'abast i l'auditoria encarregada pel Govern sobre unes suposades irregularitats en l'explotació de l'entitat.

Els socis privats de CTRASA responen les acusacions llançades des del Govern fa tot just una setmana i en les quals afirmaven que bloquejaven el consell d'administració de l'entitat perquè no es poguessin formular els comptes del 2009 i, per tant, evitar-ne la seva aprovació. Els representants dels socis privats retreuen al Govern i Feda, socis majoritaris de l'entitat, l'opacitat amb què han actuat respecte aquest procés i denuncien que els seus consellers participants en l'accionariat han quedat totalment apartats per la via de fet de la gestió de CTRASA.

OPACITAT EN L'INFORMACIÓ / L'opacitat l'argumenten respecte tres qüestions. D'una banda, que l'elaboració de l'auditoria dels comptes del 2009 no passa de ser un esborrany, tal com indica la mateixa empresa auditora. Aquesta hauria requerit al president del consell d'administració, Ramon Cereza, que se'ls facilités la documentació necessària per convertir l'esborrany en auditoria definitiva, cosa que no s'hauria obtingut, informa l'ANA.

Entre la documentació requerida per l'empresa auditora hi ha, entre d'altres qüestions, la demanda d'informació sobre els canvis de tractament comptable en relació a l'avaluació del sobrecost en la construcció que reflecteixen els comptes, així com informació sobre l'afirmació del Govern respecte l'existència d'irregularitats en la societat CTRASA, i poder avaluar així possibles repercussions.

De l'altra banda, els socis privats també denuncien que no se'ls va informar respecte els treballs de fiscalització que està fent el Tribunal de Comptes en relació als números de CTRASA del 2008. Els consellers dels socis privats, segons els seus representants, no haurien estat coneixedors dels treballs que el Tribunal de Comptes duia a terme des de feia un any i en els quals qüestiona la imatge fidel del patrimoni i la situació financera de l'entitat el 2008. Tampoc se'ls hauria informat de les al·legacions presentades per CTRASA, cosa de la qual en serien coneixedors en la reunió del Consell d'Administració del 16 de setembre del 2010.

Els socis privats han acabat fent un recurs d'alçada davant del Govern per obtenir la informació relativa a la totalitat de l'expedient amb què el Tribunal de Comptes va emetre l'informe dels comptes del 2008, ja que aquest tampoc hauria respost una petició d'informació dels socis privats.

I finalment, els socis privats desconeixerien l'abast i el contingut de l'auditoria de gestió que hauria encarregat el Govern després d'afirmar que havia detectat irregularitats financeres en la gestió del forn.

Sense disposar de tota aquesta informació, tant Cespa com Novergie es reafirmen en la decisió de no assistir als Consells d'Administració, on s'haurien de presentar els comptes del 2009 i posteriorment elevar la seva aprovació a l'Assemblea General. Abans d'estar-hi, i segons l'opinió d'aquests representants, s'hauria de clarificar la situació financera i comptable de CTRASA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT