PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Restriccions sobre la publicitat i la promoció de productes de tabac

El Principat s’adhereix al conveni de l’OMS que té per objectiu disminuir el consum de cigarretes

Per Lídia Raventós, Laura Cugat Ruiz

Diversos cartrons de tabac exposats en un centre comercial del país.
Diversos cartrons de tabac exposats en un centre comercial del país. | MARICEL BLANCH

El Principat prohibirà, o com a mínim restringirà, la publicitat, la promoció i el patrocini del tabac. És una de les mesures que es recullen en el Conveni marc de l’Organisme Mundial de la Salut (OMS) per al control del tabac, al qual el Principat es vol adherir, malgrat que encara ha de passar per l’aprovació del Consell General i de moment es desconeix la data exacta de la seva entrada en vigor. El conveni preveu diverses mesures amb l’objectiu de reduir el consum del tabac i les seves conseqüències nocives per a la salut, d’entre les quals destaquen les restriccions publicitàries. 
 

Els empaquetatges inclouran missatges clars i visibles que alertin dels efectes nocius de fumar

En concret, el conveni especifica que caldrà instaurar la «prohibició global de qualsevol forma de publicitat, promoció i patrocini del tabac. Aquesta prohibició, a reserva de l’entorn jurídic i dels mitjans tècnics de què disposa aquesta part, inclou la prohibició global de la publicitat, de la promoció i del patrocini transfronterers a partir del seu territori». El signatari disposa de cinc anys posteriors a l’entrada en vigor del conveni per adoptar les mesures escaients en aquest aspecte. El conveni també indica que en cas que per qüestions constitucionals no es pugui prohibir la publicitat, com a mínim s’ha de restringir i acompanyar d’advertiments sanitaris, així com «restringir l’ús d’incentius directes o indirectes que fomentin la compra de productes del tabac per part de la població». 

Missatges sobre els efectes nocius 

Així mateix, el Principat també haurà d’incloure en els paquets de tabac missatges clars que alertin sobre els seus efectes negatius. Per exemple, els productes no podran dur escrites frases que puguin donar a entendre que una marca és menys nociva que una altra amb expressions com «amb baix contingut de quitrà», «lleugers», «ultralleugers» o «suaus». De la mateixa manera, cada paquet o cartró així com en tots els empaquetatges i etiquetatges externs, hauran de tenir «advertiments sanitaris que descriguin els efectes nocius del consum del tabac». Els missatges hauran de ser aprovats per l’autoritat nacional competent, seran alternatius, hauran de ser grans, clars, visibles i llegibles i ocupar el 50% o més de les superfícies principals exposades i en cap cas inferiors al 30%. Els advertiments també poden consistir en dibuixos o pictogrames o incloure’ls. A més, els productes també hauran d’incorporar informació sobre els components i les emissions rellevants. 

L’òrgan tampoc oblida que la disminució del consum de tabac tindrà un efecte directe en els conreadors i per això inclou un punt en el que reconeix i demana prendre en consideració «la importància d’una assistència tècnica i financera per facilitar la reconversió econòmica dels conreadors i treballadors del tabac, els mitjans de vida dels quals quedin greument afectats per l’aplicació dels programes de control». 

Lluita contra el contraban 

El conveni també dedica un apartat específica a lluitar contra el comerç il·lícit de productes de tabac. En aquest sentit s’exigeix que el producte, tant si és de venda al detall com a l’engròs, portin indicat que la venda està autoritzada únicament al país en qüestió per tal d’ajudar a les autoritats a determinar si el producte està al mercat de forma legal o no. L’organisme internacional també demana la instauració d’un règim pràctic que permeti el seguiment i la traçabilitat dels productes, «a fi que el sistema de distribució sigui més segur i contribuir així a la investigació del comerç il·lícit».

Una altra mesura per evitar el contraban consisteix en vigilar el comerç transfronterer, reunir-ne dades i intercanviar informació entre administracions duaneres i tributàries.

Mesures fiscals 

El conveni considera que una bona manera de reduir el consum del tabac és aplicar polítiques fiscals i relatives als preus, malgrat que l’organisme deixa en mans de cada país la decisió per no causar perjudici en el dret sobirà. També inclou la prohibició o restricció de la venda de productes de tabac lliures d’impostos i drets de duana als viatgers internacionals i/o que n’importin. 

Així mateix, el document internacional també afegeix un apartat especial per protegir els menors d’edat o un altre per garantir els espais públics lliures de fum. 

Aplicació a Andorra 

El ministre portaveu, Eric Jover, va indicar ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que l’adhesió al conveni demostra el compromís del Govern per disminuir el consum de tabac i que ara caldrà veure com s’apliquen els diferents articles al país. Jover no va poder avançar cap calendari d’aplicació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT