Canillo
Connexió costosa
Josep Mandicó i Xavier Espot retreuen als detractors les crítiques i els recels cap a l’obra
Punt final per la plataforma esquiable i l’aparcament Avet de Soldeu, el projecte de major envergadura de l’estació d’esquí de Grandvalira que s’ha realitzat amb un marge de dos anys i mig. Ambdós elements donen resposta a la voluntat de connectar Soldeu i les pistes d’esquí, així com a la demanda històrica de dotar el poble de més places d’aparcament, una unió que porta a l’esquena un camí ple de traves. Dos anys després, els recels que van aixecar la construcció de l’obra que va estar a punt de provocar la disssolució de Grandvalira encara eren ben presents ahir a l’acte d’inauguració. També per la inversió econòmica que ha suposat, que segons el director de projectes estratègics d’Ensisa, Conrad Blanch, sobrepassarà els 30 milions d’euros, incloent-hi altres projectes relacionats. I, en tercer lloc, per l’orografia de la zona: «Una vall molt angosta i profunda», segons l’arquitecte coordinador, Lluís Viu.
El punt d’inflexió de la cronologia va ser el dia d’ahir, data oficial de la culminació del projecte. El cap de Govern, Xavier Espot, va ressaltar que «més enllà de les dures crítiques que sembla que s’han desdibuixat, avui queda demostrat que el Govern va fer el que havia de fer: va estar al costat de l’interès públic i de la millora de les instal·lacions del nostre país». En referència al màxim accionista de SAETDE, Joan Viladomat, el cònsol major de Canillo i president d’Ensisa, Josep Mandicó, tot i que no el va nomenar explícitament, va afirmar: «No vull donar noms ni cognoms ni li vull donar més importància a aquesta qüestió, l’important és destacar que l’obra està acabada».
L’inici de la construcció es remunta l’agost de 2017 amb els treballs d’excavació, sosteniments i fonamentacions, però uns mesos abans ja havia rebut crítiques per part del Partit Socialdemòcrata focalitzades en el fet de determinar la iniciativa com a projecte d’interès nacional. La família Viladomat també s’hi va oposar, arribant a presentar una demanda en contra aquesta declaració que va ser desestimada pel Tribunal Superior el 23 d’octubre de 2018. Aquesta situació va posar al límit la permanència de la marca Grandvalira, però finalment el gran domini esquiable no es va trencar. Malgrat aquestes traves, el projecte va seguir en peu.
L’estructura de la plataforma es va començar a aixecar el febrer de 2018, acabant aquesta part de 14.000 metres quadrats el mes de setembre del mateix any. La fita més rellevant fins avui ha sigut la celebració de les Finals de la Copa del Món d’esquí alpí, una de les cites més recordades per part de les autoritats durant la inauguració, tenint en compte que la competició internacional es va realitzar en un moment en què l’aparcament encara no estava enllestit.
L’arquitecte Lluís Viu va remuntar-se als orígens i va recordar que «el primer dibuix que vam fer de la plataforma és de fa més de 10 anys, però ho hem construït tot amb tan sols dos anys i mig. Hem fet molt d’esforç i hem patit molt, ja que les condicions han estat increïblement difícils, sobretot pels terminis». El mateix va reconèixer especialment la feina dels treballadors i enginyers. Grandvalira-Ensisa va inaugurar ahir la plataforma esquiable i l’aparcament Avet que dotarà a Soldeu de 450 noves places, una gran necessitat en la temporada d’esquí. El projecte, finançat per Ensisa, ha estat liderat per un equip tècnic i de construcció andorrà.
Calendari esportiu
El cap de cursa de les Finals de 2023, Santi López, va informar ahir que enguany no hi hauria proves internacionals i que els principals objectius es marcaven pel proper 2023, any en què tornaran les Finals de la Copa del Món. En paral·lel, López va explicar que «mentrestant es treballarà la candidatura per acollir els Campionats del Món del 2027», una fita que segurament no es podrà assolir i servirà per culminar la preparació de cara als Mundials de 2029.
El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va ser l’encarregat de beneir el tall de cinta. Recordant que està fent la visita pastoral a Canillo, Vives va destacar que «amb aquesta infraestructura, es fa una avançada important en un país de neu que acull tants turistes». L’acte va anar acompanyat de la dansa tradicional de l’Esbart Sant Romà d’Encamp, de dues violinistes de l’ONCA, de la companyia de dansa i cultura urbana Brodas Bros i dels Brincadeira, un grup de joves percussionistes de Barcelona.