PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern encarregarà una auditoria externa sobre el cas del pres fugat

La intenció és enllestir l’auditoria interna al llarg d’aquesta setmana

Per Laura Cugat Ruiz

D'esquerra a dreta: el fiscal general Alfons Alberca i la procuradora general de la Fiscalia de Tolosa, Monique Olivier.
D'esquerra a dreta: el fiscal general Alfons Alberca i la procuradora general de la Fiscalia de Tolosa, Monique Olivier. | Maricel Blanch

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va informar ahir, en el marc de l’acte de signatura del protocol de cooperació judicial entre les fiscalies d’Andorra i Tolosa, que la voluntat del Govern és encarregar una auditoria externa per acabar d’estudiar tots els elements que van fer possible que el pres de la Comella s’escapés del centre penitenciari el dimarts de la setmana passada. Per altra banda, Rossell preveu que l’auditoria interna, que ja fa dies que està en marxa, estigui enllestida durant aquesta setmana. 

Una de les darreres novetats del cas és que el fugitiu de 41 anys que estava en presó preventiva des del mes de juny a la presó va passar a disposició judicial el dijous de la setmana passada, segons va informar la Policia. Després d’estar dos dies a les dependències policials, va tornar al centre penitenciari donant així compliment a les ordres que va dictar el batlle. Diverses fonts sospiten que una de les possibles causes que va afavorir l’estratègia d’escapament del pres va ser la manca de funcionament de les alarmes, malgrat que la investigació segueix en curs i les autoritats no donen encara cap detall al respecte. El ministre de Justícia i Interior va explicar ahir que en els propers dies l’autoria interna estaria completada. L’objectiu d’aquesta és «posar tots els elements sobre la taula i prendre decisions», que anirien encaminades a depurar responsabilitats i plantejar si calen canvis en la infraestructura de la presó, va apuntar Rossell. El mateix va avançar que «estem mirant, dins les nostres possibilitats, de buscar algun tipus d’auditoria externa, intentant trobar les persones que ho puguin fer, per veure què ha fallat, si ha fallat alguna cosa, i què es pot millorar». 

La Policia va fer públic ahir el balanç de detencions efectuades durant la setmana passada, incloent-hi el cas del pres fugat que és d’especial rellevància per ser la primera vegada que una persona empresonada aconsegueix escapar-se –encara que fossin només tres hores i sense sortir del país–. L’informe policial detalla que el fugitiu va ser detingut «com a presumpte autor d’un delicte contra l’Administració de Justícia».

'Cas BPA'

En referència al recurs que va presentar l’advocat Josep Antoni Silvestre per apartar del judici del cas BPA al fiscal general Alfons Alberca, aquest últim va confessar ahir que no havia tornat a parlar amb Silvestre i va valorar que «cadascú fa les accions que considera del seu abast». Respecte al dubte de quan es reprendria el judici, Alberca va dir que «la represa del cas és competència del Tribunal de Corts, jo no ho sé». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT