PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Durán, Viola i Manso opten al Premi Nacional

L’ambaixada d’Espanya presenta una exposició amb els finalistes

Per El Periòdic

Una de les fotografies que es poden veure a l’exposició.
Una de les fotografies que es poden veure a l’exposició. | Juan Luís Durán

Andorra acull des d’ahir la 33a edició del Congrés de la Confederació Espanyola de Fotografia (CEF). En aquest marc es realitza l’exposició dels tres finalistes del Premi Nacional de la CEF, en la qual es mostraran 10 obres de cada autor i es donarà a conèixer el guanyador d’aquest any. Juan Luís Durán , Manuel Viola i Óscar Manso opten al guardó.

La mostra amb les fotografies dels tres finalistes s’inaugura avui a la sala d’exposicions de l’ambaixada d’Espanya. Durán compta amb una llarga trajectòria i ha publicat al llarg de la seva carrera en mitjans tan digitals com de paper, apareixent les seves imatges en publicacions destacades com la revista National Geographic. La seva afició als viatges li ha permès ser en diversos punts del planeta acompanyat de la seva càmera. Presenta en aquesta ocasió Kushti. Una lluita amb data de caducitat. Mostra els lluitadors d’aquesta disciplina, que té els seus orígens a l’antiga Pèrsia. Els seus practicants tenen un estricte codi de vida que prescriu dieta, conducta i religió. La condició física és el centre del seu dia a dia, amb un programa d’entrenaments estricte. Antigament aquest esport comptava amb una gran importància a la societat hindú, però en l’actualitat només són un reduït nombre de locals on es pot practicar. El Govern porta anys pressionant perquè aquests clubs  es modernitzin, facin seves les normes internacionals de lluita i puguin optar d’aquesta manera a guanyar medalles als Jocs Olímpics. Durán va viatjar a l’Índia al gener d’aquest any i va visitar diversos locals per realitzar el reportatge fotogràfic que presenta. 

Entre els molts premis que ha guanyat al llarg de la seva carrera professional es troben dues medalles d’or i una de bronze al Treirenberg Super Cicuit, va ser guanyador del FotoArte 2017 i va assolir les medalles de plata i d’or a les lligues 2017-10 CEF i ELF, respectivament. 

Viola va començar ben jove en el món de la fotografia. Va ser als 12 anys, i als 17 va guanyar el seu primer concurs a l’Alcalà de Guadaira. Entre el 1975 i el 2013 no va participar en concursos. Va començar en la disciplina digital el 2003. Va adjudicar-se el premi Ateneo-Universidad de Màlaga el 2014, 2016, 2017, 2018 i 2019.

Per la seva part, Óscar Manso té els títols d’excel·lència de l’ECEF i d’artista per la Federació Internacional d’Art Fotogràfic. El seu currículum de premis també és elevat. Entre els molts que suma, s’hi troben la medalla d’or FIAP, la de plata CEF i el diploma al Saló Internacional de tardor de Saragossa 2018, va guanyar a la categoria d’esports a l’11a edició de l’International Color Awards, finalista en el Siena International photo Awards 2017 i al prestigiós concurs internacional HIPA a las categories General b&n i Foto manipulació al cinquè International Photography Award HIPA: Happiness 2015-2016 i al sisè International Photography Award HIPA: The Challenge 2016-2017.

PUBLICITAT
PUBLICITAT