El nou ambaixador francès dóna el tret de sortida als actes culturals
- El café-teatre i el café-concert portaran artistes del país veí però també d'Andorra
ANDORRA LA VELLA
- L'ambaixador de França, Jean-Pierre Berçot Foto: TONY LARA
L'ambaixador de França, Jean-Pierre Berçot, va presentar ahir a la premsa la primera de les accions que ha organitzat en matèria cultural des que va assumir fa pocs mesos aquesta representació diplomàtica. Es tracta d'un café-teatre que tindrà lloc demà a les 21.30 hores a la sala Perecaus de Canillo i d'un café-concert, dijous a la mateixa hora. Segons va explicar Berçot, en tots dos actes la filosofia ha estat la d'aplegar artistes francesos i andorrans per així donar exemple de l'enquiriment que suposa aquesta diversitat cultural.
Les dues vetllades han estat finançades amb els recursos de la pròpia ambaixada, sense cap tipus d'esponsorització i oferint al públic la possibilitat d'assistir a les actuacions de manera gratuïta. En el cas del café-teatre, els tolosencs de la Compagnie Osmont portaran l'espectacle Ça ne mange pas de pain, on es donaran cita músics, malabaristes i actors, tots ells professionals; mentre que el punt andorrà serà ofert per la Companyia Quelcom amb el seu Show de Quelcom, una barreja d'imitacions, monòlegs, videoprojeccions i música.
Pel que fa a les actuacions del café-concert de dijous, l'artista francesa Alexandra Hernandez, instal·lada actualment a Tolosa però procedent d'una de les illes canadenques de l'atlàntic nord amb influència de la francofonia, serà la protagonista, juntament amb el conjunt de rock andorrà de recent creació anomenat Madretomasa.
RECUPERAR ‘LA PRIMAVERA' / D'altra banda, Berçot va explicar que l'Ambaixada Francesa té la intenció de «recuperar» tots els actes emmarcats en La primavera cultural. Però al mateix temps, el diplomàtic va afirmar que aquests passos s'estan fent amb la projecció de no coincidir cap altre tipus d'esdeveniment cultural i fins i tot polític, donat que la pròxima primavera pot ser molt intensa en totes dues vessants. Així, aquesta recuperació tindrà sentit «en un context que sigui favorable» i, a més, per a l'ambaixada seria preferible que no únicament actuessin artistes francesos, sinó també andorrans, en la mateixa línia que s'iniciarà amb el café-teatre i el café-concert.
A més d'ampliar les fronteres en la línia de la multiculturalitat, Berçot també va obrir la porta a que aquests actes es puguin emmarcar en una altra època del calendari com ara «la tardor o l'hivern», amb la qual cosa «fins i tot podríem canviar de nom». Segons va reconèixer, el fet de ser conegut com a La primavera limita de tal manera aquests actes que, a judici de Berçot, seria millor establir un canvi. L'ambaixador va elogiar, en aquest sentit, «la qualitat de les manifestacions culturals d'Andorra i la bona acollida per part del públic», fent referència al festival Narciso Yepes i a la importància que té per a l'ambaixada no organitzar actes que puguin coincidir en el calendari amb aquest certamen.
El pes de la cultura francesa / En referència al pes a la baixa de la cultura francesa al Principat, Berçot va al·ludir a motius geogràfics que situen Andorra com a un indret menys accessible per la vessant nord, però també a motius culturals relacionats amb la oficialitat del català i la gran influència dels residents provinents de Catalunya. «Això és una constatació, no una queixa o un retret», va justificar Berçot, que vol impulsar però sempre des del realisme la cultura francòfona al país.
Per a més informació consulti l'edició en paper.