PUBLICITAT

El recorregut de la Vuelta a Espanya no passarà per Andorra al 2020

La sortida des de la ciutat holandesa d’Utrecht impedeix que la ronda passi per territori català i del Principat

Per Miquel López-Egea

‘Superman’ López pateix sota la terrible tempesta de la darrera etapa de la Vuelta a Andorra.
‘Superman’ López pateix sota la terrible tempesta de la darrera etapa de la Vuelta a Andorra. | Luis Ángel Gómez / Photogómez

Per primera vegada en sis anys, Andorra no tindrà una etapa de la Vuelta a Espanya o del Tour de França. Tot apuntava que de cara a l’edició del 2020 la ronda espanyola passaria per territori andorrà però segons ha pogut saber EL PERIÒDIC de fonts andorranes, aquest pròxim any la cursa no comptarà amb una jornada al Principat perquè és absolutament inviable. Per tant, la Vuelta no arribarà al Principat per la dificultat de tancar un recorregut que permeti anar als Pirineus després de sortir d’Utrecht.

El Tour de França hauria d’arribar de cara al 2021, sinó, ho faria la Vuelta a Espanya

Per altra banda, això implica que el 2021 Andorra torni a tenir una etapa d’una cursa ciclista professional perquè el més probable és que el Principat aculli una del Tour de França, tal com es va comprometre el director de la ronda francesa, Christian Prudhomme en la seva visita a Andorra el passat mes de gener. Tot i això, en el cas que finalment no es pogués per una qüestió de recorregut, la Vuelta si tornaria al Principat, ja que hi ha molt bona relació entre el Govern i Unipublic, organitzadora de la cursa espanyola.

Tot i que l’exministre Francesc Camp ja no està al capdavant de la cartera de Turisme, les relacions entre les dues parts són igual de bones. Cal recordar que Camp no només va deixar les portes obertes a seguir negociant quan va haver de deixar el càrrec, sinó que des de sempre hi ha hagut una excel·lent entesa entre totes les parts, independentment de qui hi hagi al capdavant de l’Executiu. 

Sortida d’Utrecht

Va ser el passat 24 d’agost quan es va fer formal l’acord perquè la ronda s’iniciés de la ciutat holandesa d’Utrecht. El director general de la Vuelta, Javier Guillén, i l’alcalde d’Utrecht, Jan Van Zanen, van subscriure l’acord. En aquell moment, Guillén va explicar que «és una manera extraordinària de celebrar el 75è aniversari de la Vuelta» i va remarcar l’aposta que fa el país pel ciclisme, a més de ser un lloc on hi ha una gran afició per aquest esport. Per tant, la cursa sortirà d’aquesta ciutat el pròxim 14 d’agost i les dues següents etapes es disputaran a les províncies d’Utrecht i de Brabante Semptentrional, sortint la tercera etapa de Breda. D’aquesta manera, el pilot marxarà cap a Cantàbria i Navarra, on es disputaran les següents  etapes, fet que impedeix apropar-se a Andorra i Catalunya. Per tant, segons va informar EiTB, la quarta etapa entrarà per Irun i finalitzarà a Arrate on hi haurà la primera jornada de muntanya.

Sis anys després

Aquest serà el primer any que Andorra no aculli una etapa del Tour o de la Vuelta des de l’any 2015. En aquella primera edició, l’11a etapa va sortir de la capital i va arribar als Cortals d’Encamp on Mikel Landa va firmar una exhibició. Aquella jornada, a més, va donar vida a la marxa ciclista La Purito, ja que va ser una de les més dures de tota la història de la cursa amb 138 quilòmetres i un desnivell de 5.300 metres, un autèntic trenca-cames que va marcar un abans i un després. L’endemà, el pilot va sortir d’Escaldes-Engordany i va marxar a Lleida.

L’any següent va ser el torn del Tour de França. Tom Dumoulin es va imposar en la novena etapa que va acabar a Ordino Arcalís. L’endemà la ronda va sortir d’Escaldes-Engordany cap a Revel. El 2017, la tercera etapa de la Vuelta va arribar el 21 d’agost a Andorra la Vella des de Prades i l’endemà va sortir d’Escaldes-Engordany fins a Tarragona.

Va ser l’any passat quan l’etapa andorrana es va convertir en decisiva. Simon Yates va certificar el lideratge a Naturlandia en l’antepenúltima jornada de la cursa i l’endemà el resident Enric Mas es va erigir com una gran figura del ciclisme espanyol després de firmar una autèntica gesta al coll de la Gallina. Finalment, aquest any, Andorra ha acollit una etapa íntegra al país, la novena, que va sortir de la capital i va acabar als Cortals d’Encamp, passant per l’sterrato. Tadej Pogacar va guanyar i Nairo Quintana es va vestir de vermell per un dia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT