PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ambaixadora de Guaidó demana a Andorra visibilitzar la situació del seu país

És la primera vegada que Alguindigue visita el Principat

Per Victoria Gómez Pérez

El president interí de Veneçuela, Juan Guaidó.
El president interí de Veneçuela, Juan Guaidó. | AFP

El passat 19 de febrer l’Assemblea Nacional de Veneçuela va anomenar una vintena de nous representants diplomàtics, entre els quals hi havia la d’Andorra, Carmen Alguindigue, designada directament per l’autoproclamat president Juan Guaidó, reconegut pel Govern de Toni Martí. Amb aquesta designació es va produir una duplicitat inèdita en el càrrec, ja que el màxim responsable era –i és– Héctor Michel Mujica, de la confiança de Nicolás Maduro. Fins ara, l’ambaixador a França –Mujica– ho era també al Principat, però Guaidó va voler premiar tots els països que el van reconèixer com a president interí i va destinar Alguindigue exclusivament per a Andorra. 

Ahir, la nova ambaixadora va visitar oficialment per primera vegada el país i es va reunir amb els responsables del Ministeri d’Exteriors. Alguindigue, que viu a París i és advocada especialista en dret penal, va explicar a EL PERIÒDIC que esperava aquest moment des de la seva designació, però a causa de les eleccions generals del mes d’abril, la creació del nou Govern i les vacances d’estiu no ho ha pogut fer fins ara. En la trobada, l’ambaixadora va presentar un document amb diferents punts, entre els quals va destacar la sol·licitud de suport del Principat a una resolució que preveu reforçar les sancions individuals als violadors dels drets humans a Veneçuela, així com investigar més profundament els crims contra la Humanitat a càrrec de la Cort Penal Internacional. Justament aquest dimecres, el Senat de França va aprovar la mateixa resolució amb 324 vots a favor i només 15 en contra.

 

Compromís i agraïments

D’altra banda, Alguindigue va explicar que hi ha residents veneçolans a Andorra que no tenen possibilitat de renovar el seu passaport. Segons l’ambaixadora de Guaidó, el 10% dels residents veneçolans es troben en aquesta situació i va demanar a l’Executiu tenir-los en consideració: «Aquestes persones no poden sortir del país i tampoc poden realitzar els tràmits més bàsics, com la renovació del permís residència o obrir un compte bancari», va informar.

La representació del govern interí també va agrair al Ministeri de Finances i a la Justícia andorrana per «detectar i investigar casos en què podrien estar involucrats capitals veneçolans procedents d’altres delictes» i «donar així compliment a la normativa internacional en matèria de lluita contra la corrupció», especialment severa a Veneçuela. «La crisi humanitària que viu el país està emmarcada en un patró de gran corrupció íntimament lligat a la violació de drets humans», va apuntar la representant de Guaidó. Així mateix, va agrair tota l’ajuda humanitària enviada per la Creu Roja i Unicef Andorra. En aquest sentit, la diplomàtica va recordar que avui dia hi ha més de 4,5 milions de refugiats veneçolans i es preveu que l’any que ve la xifra superi els 6 milions.

Finalment, Alguindigue va comunicar als responsables d’Exteriors la seva voluntat de representar Veneçuela durant la Cimera Iberoamericana del 2020. Després de la reunió, va considerar que les «sensacions havien estat molt bones», tot i que de moment el Govern simplement s’ha compromès a «estudiar» les seves demandes. «Necessitem crear aliances de suport en la nostra lluita, sempre respectant els valors democràtics i la institucionalitat d’Andorra», va assenyalar Alguindigue. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT