Andorra la Vella
Espot posa en dubte la preparació de candidats per a les comunals
El cap de Govern carrega contra la creació de llistes pel 15-D amb l’objectiu de fer perdre dels Demòcrates
El cap de Govern, Xavier Espot, va carregar ahir amb força contra la confecció d’algunes llistes electorals de cara a les eleccions comunals del 15-D. Un dia després de la presentació de les candidatures, Espot va criticar «la precipitació» d’algunes forces, sense precisar quines, per tenir la principal finalitat d’impedir una victòria dels Demòcrates, que a la majoria de parròquies aniran de bracet amb els Liberals, i va deixar entreveure els seus dubtes sobre el perfil d’algunes persones que en formen part. «Quan un es presenta no és per fer perdre algú; ho fem també sabedors que les persones que formen part de les candidatures estan preparades per ser cònsols o consellers en cas de guanyar les eleccions», va etzibar Espot durant la jornada La transformació dels negocis a Andorra, organitzada per Deloitte.
El cap de Govern i president de Demòcrates va lamentar que s’haguessin bastit projectes de manera «precipitada» i a «corre-cuita». «A mi em fa arribar a la conclusió que potser determinades persones que formen part en aquestes llistes potser no sé si estan del tot preparades per assumir el repte que tenen per davant», va afegir Espot, que malgrat dir que «ningú s’ha de sentir al·ludit», sí que s’hi va referir des d’un bon principi, quan inicialment li van demanar per la valoració sobre la presència d’un total de 21 llistes de cara al 15-D.
De fet, Espot va dir que en les diferents candidatures presentades pels Demòcrates, el partit té «la garantia que els candidats que formen part de les llistes són persones formades i capacitades per assumir aquest repte». «No sé si tots els partits poden dir el mateix», va sentenciar el cap de Govern, que va evitar valorar si la presència de més partits poden beneficiar o perjudicar els Demòcrates, sobretot en parròquies com Andorra la Vella o Escaldes-Engordany, on es preveu un frec a frec amb el PS. «Jo crec que això és molt difícil de dir, quan hi ha tantes llistes pot perjudicar una determinada formació política o una altra», va dir el cap de Govern, que al mateix temps va afirmar que el fet que també hi hagi diferents partits «és bo» perquè permetrà que els ciutadans puguin tenir més possibilitats per «veure reflectida» la seva ideologia i ajudarà a combatre l’abstenció.
Les divergències amb Martí
D’altra banda, Espot també va parlar de les negociacions dels Demòcrates a Escaldes-Engordany, on un sector crític del comitè parroquial havia mostrat reticències a l’hora d’establir un pacte amb els Liberals, entre les quals les de l’excap de Govern, Toni Martí. El líder dels taronja va admetre les divergències entre els partidaris i detractors d’incorporar el partit blau i que la decisió d’anar o no conjuntament es va prendre majoria. Espot, que va admetre que va donar a entendre que era favorable a teixir un pactem va afirmar que el partit va «respectar» la decisió.
«Si som autènticament democràtics, ho hem de ser també en el si de les formacions polítiques de què formem part», va afirmar Espot, que va negar que les negociacions a Escaldes fossin una «lluita de poder» entre ell i Toni Martí. «És una evidència, i no ho hem amagat mai, que dins del comitè parroquial hi havia sensibilitats diverses», va dir Espot, que també va explicar que el sector crític també defensava que l’important resultat a la circumscripció nacional d’Escaldes (42% dels vots) donava marge als Demòcrates, que concorreran amb Miquel Aleix i Núria Barquín.