PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Fins a 21 llistes amb aliances diverses i amb només una opció a la Massana

Rosa Gili dona la sorpresa com a líder del PS a Escaldes i Dolsa aspira a tornar al Comú d’Ordino

Per Lídia Raventós

SDP i L’A entren la llista conjunta a Escaldes, ahir.
SDP i L’A entren la llista conjunta a Escaldes, ahir. | MARICEL BLANCH

Fins a 21 llistes per a set parròquies. Aquest és el nombre de candidats que finalment es presentaran a les eleccions comunals del 15 de desembre. Bona part dels noms ja s’havien anat desvatllant els darrers dies però diumenge a la nit encara hi havia qui treballava a contrarellotge per poder presentar candidatura. I alguns van tenir més èxit que d’altres. Tant la llista alternativa que s’intentava a la Massana com la que havia de formar Josep Miquel Vila a Sant Julià s’han quedat pel camí per la impossibilitat de posar-se d’acord i de trobar prou suports, el que deixa la parròquia massanenca amb la llista de CC, DA i L’A com a única opció a les urnes.  
 

Josep Miquel Vila finalment renuncia a fer llista i deixa la disputa a Sant Julià entre 3 candidats

Un dels principals punts d’atenció del dia d’ahir i ben segur que també de la nit del dia 15 de desembre és Escaldes-Engordany. La parròquia de l’actual cap de Govern però també del seu predecessor comptarà finalment amb quatre llistes, sent l’únic territori on DA i L’A s’enfrontaran malgrat el pacte que mantenen al Govern. La disputa interna demòcrata ha deixat com a guanyador a Toni Martí, que des de l’inici es va alçar en contra del pacte. I entre mig de les seves discussions internes, Rosa Gili va anunciar ahir que deixava el Consell General per ser candidata a cònsol major pel PS. Cal recordar que Gili va aconseguir arrabassar a DA dos consellers en la batalla a la territorial d’Escaldes en les últimes eleccions generals. És cert, però, que en aquell moment també comptava amb el suport dels liberals, ja que s’hi va presentar amb Marc Magallón sota el paraigües de d’Acord. Ara ho fa en solitari però amb la ferma voluntat de guanyar el comú. 

Entre els titulars de la jornada d’ahir també van destacar les quatre llistes que s’enfrontaran a Ordino, amb el retorn de l’excònsol Enric Dolsa i la llista d’independents que finalment encapçala Sandra Tudó, fins ara consellera a l’oposició amb els  liberals. També a Canillo la notícia va ser l’entrada finalment d’una segona llista que estarà liderada per Albert Torres i Dolors Cabot i que permetrà als electors poder escollir després de dos mandats exclusius de DA. 

DA a totes les parròquies

Traslladant la lectura a nivell nacional, només DA ha estat capaç de ser present a totes les parròquies malgrat que només a Escaldes ho farà en solitari. A Andorra la Vella i a Ordino, ho farà acompanyat d’L’A i d’SDP, mentre que a Sant Julià ho farà amb Desperta Laurèdia, a la Massana amb CC i L’A i a Encamp i Canillo només amb els liberals. Una lectura dels mateixos pactes és que L’A només anirà sense DA a Escaldes-Engordany, on ha aconseguit tancar una aliança amb SDP. El resultat de tot plegat tindrà, inevitablement, una lectura a nivell nacional que pot enfortir o posar en dificultats el pacte a tres bandes segellat a l’Executiu. 
 

DA i L’A acaben fent pacte a tot arreu menys a Escaldes malgrat l’acord que tenen a l’Executiu

La barreja de sigles és, com a mínim, curiosa segons la parròquia que es miri. L’únic partit que ha decidit no entrar en el joc de les plataformes és terceravia, que finalment ha aconseguit fer llista a cinc parròquies –Andorra la Vella, Escaldes, Ordino, Encamp i Sant Julià– malgrat tenir únicament opcions clares a la vila laurediana. També ho ha fet en gran mesura el PS, que ha presentat candidatura a quatre parròquies –la capital, Escaldes, Encamp i Sant Julià– i a donat suport a una cinquena a Ordino encapçalada per Sandra Tudó. 

Pel que fa als progressistes, malgrat que en les darreres eleccions generals van perdre la seva representació al Consell General i que semblava que havien quedat fora de l’escenari polític, finalment han aconseguit ser presents a quatre llistes –Andorra la Vella, Escaldes, Ordino i Encamp–, tot i que a cap tenen capacitat per fer-ho en solitari i que les aliances que han teixit son diverses segons la parròquia –a la capital i a Ordino amb DA i L’A, a Escaldes només amb els liberals i a Encamp com a part d’Agrupació Encampadana.  

Carles Sánchez substituirà a Gili i Oliver Alís a Majoral

Les candidatures de Josep Majoral i Rosa Gili com a candidats a cònsol major de Sant Julià i Escaldes respectivament també ha provocat canvis al Consell General. Tots dos van signar ahir la renúncia del seu escó abans de presentar les respectives candidatures. 

En el seu lloc els substituiran Carles Sánchez per part del grup socialdemòcrata i Oliver Alís per part del grup de terceravia, que agafaran el relleu al Parlament. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT