PUBLICITAT

Andorra La Vella

El Govern reforça la seguretat a la Portalada per la caiguda de roques

L’Executiu consolidarà el mur de contenció i instal·larà malles per evitar que les pedres arribin a la carretera

Per Victoria Gómez Pérez

La zona de la Portalada, on va tenir lloc l’esllavissada.
La zona de la Portalada, on va tenir lloc l’esllavissada. | MARICEL BLANCH

Arran dels últims despreniments de pedres que es van produir diumenge al vespre a la zona de l’esllavissada de la Portalada, el Govern ha decidit reforçar les mesures de protecció i ha incrementat el nivell d’alerta de 2 a 3. El cap del Gabinet Tècnic del Ministeri d’Ordenament Territorial, Josep Maria Huertas, va explicar ahir que aquest cap de setmana, a causa de les pluges, una pedra «d’uns 15 o 20 quilos» va caure i va anar a parar a l’altra banda de la voravia de la carretera sense provocar cap dany material ni personal. A mesura que queia, va fer «efecte trampolí» i va xocar amb altres roques fins a arribar a la protecció de taulons de fusta, dels quals en va trencar dos. 

«Els taulons no hi són perquè no es trenquin, sinó per detenir les pedres», així que «van complir perfectament la seva funció», va argumentar Huertas. Tot i això, va alertar que la zona sud «està totalment en estat de ruïna, desestructurada, amb la cicatriu del despreniment original i és un cúmul de masses de roca que produeixen petites purgues, que continuen baixant i ho seguiran fent durant molt de temps».

Per tot plegat, ahir la comissió encarregada de fer el seguiment –que inclou els ministres d’Ordenament Territorial i Justícia i Interior, tècnics d’ambdós departaments i geòlegs externs– va acordar enretirar part dels rocs que en les darreres setmanes s’han acumulat a la cubeta i a la part inferior del mur de protecció. 

 

Noves mesures

D’aquesta manera, avui una màquina netejarà la zona i farà un forat de quatre o cinc metres que, segons el cap del Gabinet, permetrà una retenció més elevada davant de possibles noves purgues. A més, a la zona sud, on hi ha la cubeta i teòricament la menys perillosa, es retiraran les pedres que s’han acumulat arran de terra i es construirà una escullera de roques i formigó per la part interior a la continuació del mur de taulons. Mentre que els primers treballs podrien durar entre un o dos dies, els segons es podrien allargar més de tres setmanes, depenent de la meteorologia. 

Per una altra banda, va anunciar el responsable, amb l’objectiu d’aturar la metralla que caigui a conseqüència de futurs despreniments, s’instal·larà una malla que permetrà que esmorteir «l’impacte i evitarà que el tauló es trenqui». Així mateix, s’ha establert un dispositiu de vigilància 24 hores que en cas que hi hagi un nou despreniment significatiu, donarà un avís de l’alarma. «El risc zero no existeix, ni aquí ni enlloc. Actualment la situació és de risc controlat, que vol dir que a través de la vigilància podem actuar i tenir una perillositat mínima», va detallar Huertas. 

Amb tot, el tècnic va reconèixer que «anem aprenent» i «estudiant el problema cada dia» en funció dels esdeveniments: «Un fenomen d’aquestes característiques és dinàmic i fa que ens haguem d’anar adaptant segons la seva evolució». 

 

Estudi en marxa

L’estudi que ha de determinar la causa exacta i precisa de l’esllavissada que es va produir aquest estiu a la Portalada encara està en fase d’execució. Huertas va admetre que es tracta d’una investigació «complexa», si bé «el que tenim clar és que l’origen és humà». «Només poden haver-hi tres causes: o la muntanya estava mal dimensionada, o estava mal executada o estava mal mantinguda, o les tres coses a la vegada. El que és segur és que no és risc natural», com s’havia assenyalat en un moment inicial. Així, va reiterar que si no s’hagués actuat, «això no hauria passat» i que «el que hem d’esclarir ara és l’encadenat» de tot plegat.

 

Alerta de pluges

En previsió de les pluges dels pròxims dies, Huertas també va explicar que l’aigua accelera els moviments de terra perquè incorpora una càrrega de pes i disminueix l’estabilitat del terreny. Per evitar nous ensurts, l’Executiu disposa d’un aparell que cada dues hores ofereix coneixement del moviment de tota la zona a temps real i permet determinar una sèrie de protocols d’actuació, en els quals també intervenen directament els Bombers i la Policia. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT