PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una vintena de llistes amb aliances de sigles diferents a cada parròquia

El pacte tripartit de Govern no es trasllada a tots els territoris i les plataformes predominen a la majoria de llocs

Per Lídia Raventós, Enric Revuelta

Avui es presenten finalment les llistes que concorreran a les properes eleccions comunals del 15 de desembre. Ahir a la nit Demòcrates i Liberals van fer públics els seus candidats ja tancats a les diferents parròquies, mentre que la majoria de la resta de partits aprofitaven les darreres hores per tancar els últims serrells pendents. A falta de desvetllar si finalment tots els que han dit que es presentaven aconsegueixen els suports per fer-ho, enguany podrien haver-hi més d’una vintena de llistes. 
En tot cas, cada parròquia té la seva realitat i la combinació de sigles ha acabat sent ben diversa en unes i altres.

El fet que el pacte a tres bandes del Govern no s’hagi pogut traslladar a totes les parròquies i que la proliferació de plataformes amb diferents combinacions sigui una tònica a gairebé tots els territoris amb barreja d’ideologies ben estranyes en molts casos farà que inevitablement el resultat tingui també una lectura més enllà de l’àmbit comunal. En termes generals, només DA ha estat capaç de ser present en totes les parròquies malgrat que només en una ho farà en solitari –Escaldes-Engordany–, mentre que el PS tindrà llista pròpia a quatre parròquies –Andorra la Vella, Escaldes, Encamp i Sant Julià– i terceravia és l’únic partit que s’ha mantingut al marge de les diverses plataformes.

Els liberals, en canvi, només a Escaldes tindran llista sense la presència de DA i les seves sigles no seran presents a cap candidatura –malgrat que sí que hi tindran integrants. Amb tot, el liberal Guillem Forné defensava ahir els pactes argumentant que «la cultura del pacte en què ens hem immers és molt positiva perquè per primer cop la gent està parlant i està buscant punts en comú i consensos».

Entre el batibull de possibilitats, caldrà veure si l’elector entén les diferents aliances i quina repercussió tenen tant a nivell comunal com nacional, ja que hi haurà parròquies en les quals DA i L’A, actualment junts a l’Executiu, s’enfrontin. Des de Demòcrates, Jaume Serra va defensar ahir que «les eleccions comunals tenen unes particularitats que no té Govern i no té res a veure. No es poden fer simetries directes», afegint que «sí que és cert que Demòcrates ha estat governant o ajudant per governar als comuns en els últims anys o col·laborant en la governabilitat i ha estat ajudat per independents. No és un monòlit únic que governa».
Els partits també hauran de lluitar contra l’abstenció, que des de fa uns anys ha crescut i molt, i que es pot veure incrementat com a conseqüència dels múltiples pactes. 

Andorra la vella
Sumem per Andorra contra el PS
Sense menystenir la candidatura de terceravia encapçalada per Emi Matarrodona i Jaume Carrera, el cert és que a la capital gairebé totes les formacions han unit forces per batallar contra el PS. Conxita Marsol, candidata a la reelecció al costat de David Astrié amb Sumem per Andorra 
–plataforma amb integrants de DA, L’A i SDP– s’enfrontarà amb la també repetidora Dolors Carmona i Sergi González. 

Escaldes-engordany
A l’espera de Rosa Gili?
A Escaldes-Engordany la major incògnita segueix sent qui liderarà la llista socialdemòcrata. L’actual consellera general, Rosa Gili, no ha avançat si finalment ha acceptat el repte d’anar de número 1, malgrat que els darrers dies s’ha reunit amb membres de liberals i de terceravia per intentar la construcció d’una plataforma conjunta. La parròquia escaldenca, però, no serà només un dels principals focus d’atenció per l’actual parlamentària, sinó també perquè la disputa entre Martí-Espot que ha acabat guanyat l’excap de Govern provocarà que DA i L’A s’enfrontin pel comú mentre a l’Executiu governen conjuntament.

Des d’L’A no s’ha rebut el rebuig amb «agrat», segons paraules de Forné. «[El Pacte] no ha sigut possibles per la voluntat de molt poques persones. Demostra que encara tenim molt camí per fer i que veus que sonen massa potser avui en dia no haurien de sonar tant i haurien de donar pas a veus que volen parlar amb la gent i volen arribar a acords», va afirmar. Finalment, doncs, Liberals ha tirat pel dret i presentarà llista amb Higini Martínez-Illescas i Jordi Moreno al capdavant i amb el suport d’SDP que ocuparà el tercer i quart lloc amb Elisabet Zoppetti i Marc González. D’altra banda,terceravia intentava ahir tancar llista.   

Sant Julià de Lòria
Les lluites internes lauredianes
L’activitat política d’ahir a la nit a  Sant Julià de Lòria era frenètica. Mentre el candidat d’UL, Josep Majoral, treballava intensament per enllestir una llista guanyadora però alhora renovada, Desperta Laurèdia seguia negociant amb DA per construir una plataforma que plantés cara a l’actual conseller general. Després de les múltiples divergències i les diferents opinions dins el mateix del grup Demòcrata, Cerni Cairat serà finalment qui liderarà la llista acompanyat d’un independent amb integrants taronges en d’altres posicions. A banda d’aquestes dues llistes, el PS presentarà finalment candidatura en solitari després de negar-se a formar part d’una plataforma en la qual hi ha DA. Finalment, l’actual cònsol major, Josep Miquel Vila, insisteix en què presentarà llista però amb la incertesa de si ha estat capaç o no de recollir els suports necessaris. 

Encamp
Fins a quatre llistes lluitaran per Encamp
El dubte d’Encamp a hores d’ara rau en saber si terceravia acabarà sent capaç de presentar llista. De fer-ho, la parròquia comptarà amb quatre llistes. En aquest cas, DA i L’A han aconseguit finalment tancar el pacte amb presència dels blaus en els llocs 4 i 8 de la llista i amb el lideratge de Laura Mas i Jean-Michel Rascagneres. Els dos s’hauran d’enfrontar al PS amb David Rios i Enric Riba al capdavant i Agrupament Encampadà amb Esther Vidal i Joan Masjoan que han aconseguit integrar membres d’SDP (Aaron Comella i Oriol Aguiar) a més de cares conegudes com Susagna Venable. 

La Massana
A contrarellotge per una llista alternativa
Fins fa ben poc, a la Massana semblava tot fet per la llista conjunta de CC, DA i L’A per la falta de contrincant. Un grup de persones de diferents ideologies, però, intentava ahir a la nit tancar a contrarellotge una candidatura alternativa que té com a cara més visible l’exministra de Cultura, Olga Gelabert. La dificultat d’encaixar exliberals, gent de DA en desacord amb el pacte de Govern, de terceravia i fins i tot del PS a més d’independents d’ideologies diverses està dificultant el tancament de la llista alternativa. A falta de la confirmació, anit es comptava amb Gelabert de número 1, Amadeu Rossell de número 2, Xavier Coma de 3 i Sofia Garrallà de 4.

Ordino
Resultat incert a la parròquia ordinenca
Si finalment demà terceravia confirma llista a Ordino, seran quatre les possibilitats dels electors a la parròquia. Ara bé, l’atenció està, sense dubte, en les altres tres candidatures. DA, L’A i SDP han aconseguit que l’aliança a la capital esdevingui també a Ordino amb Josep Àngel Mortés i Eva Choy al capdavant. Tots dos s’hauran d’afrontar a la llista Per Ordino que té l’excònsol Enric Dolsa com a líder acompanyat de Pere Mas. També Èric Bartolomé i Sandra Tudó sembla que acabaran tancant una tercera llista, malgrat que ahir a  la nit encara ultimaven canvis. 

Canillo
L’interrogant d’una segona candidatura
Canillo podria tenir aquesta vegada dues opcions a les meses electorals. Albert Torres i Dolors Cabot seguien treballant ahir per tancar una llista alternativa a la de DA de Francesc Camp i Marc Casal que podria incloure finalment algun representant d’L’A per fer extensible el pacte del Govern també a la parròquia canillenca. El liberal Guillem Forné va indicar ahir que «parlant la gent s’entén i que s’ha arribat a la conclusió que per a la parròquia pot ser millor que hi hagi sensibilitats diferents, que poden ajudar a fer una parròquia més plural».

PUBLICITAT
PUBLICITAT