PUBLICITAT

Baixar els preus...¿Encara més?

  • Les immobiliàries afirmen que les tarifes dels locals han caigut fins a més de la meitat
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Uns vianants passen al costat d'un local comercial en lloguer. Foto: ONA MORANTE

El missatge del Govern i la seva reiteració és clara: davant la situació actual del sector, rebaixa dels lloguers. Una aposta senzilla però efectiva, en la qual ja hi ha dipositat esforços en forma de congelació de les tarifes dels locals.

Però des de l'altra cara de la moneda la situació es viu, i es veu, molt diferent. Immobiliàries i particulars asseguren que aquesta acció, per la pròpia evolució de la demanda del mercat, ja s'ha produït. I encara van més enllà: asseguren que ja s'ha tocat fons, és a dir, que els preus dels locals comercials, més, ja no poden baixar.

Juanjo Solà, de Ferrutx Immobles, dóna alguns exemples. «Per un local comercial al costat de Pyrénées fa dos anys es pagava 100.000 euros l'any de lloguer, ara paguen 40.000 l'any». Aquest és un cas, però n'hi ha més, i en la majoria d'ells la rebaixa és superior al 50% respecte èpoques de bonança i de més demanda que oferta. Rita Planas, de Finques Solpas, assegura que per un local a l'eix comercial a Escaldes s'havia pagat fins a 12.000 euros, mentre que ara es paga «6.000 euros, i fins i tot s'han produït rebaixes fins als 3.000». Amb tot, Planas assegura que la proporció de la caiguda és més elevada en locals que en pisos.

Qui té la raó, ¿el Govern o els venedors? ¿Com evolucionarà el mercat? Segons Solà, la situació ja no tornarà enrere, i apunta més cap a una estabilització dels preus. Això sí, una mica per sobre dels actuals. Una opinió que comparteix Planas.

El sector confia que les mesures des de les administracions no s'encarin a intentar rebaixar encara més les tarifes. Actualment, i a tall d'exemple, els preus de locals comercials a l'eix comercial d'Escaldes i d'Andorra la Vella oscil·len entre els 15 i els 30 euros el m2 salvant les excepcions de Carlemany i Meritxell. Els preus més elevats els trobem en aquesta segona avinguda, sobretot a la zona d'influència de Pyrénées. Allà els locals actualment en lloguer poden tenir un cost de 88 euros el m2 . A Carlemany la tarifa mitjana és d'uns 35 euros, tot i que a la zona d'Illa Carlemany puja fins als 40 euros el m2 . També està cotitzada la Plaça Rebés, que ofereix un local comercial a 60 € el m2. Zones com Prada Ramón, en canvi, estan entre els 7 i els 12 euros el m2.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT