PUBLICITAT

Els haikús de Bartra arriben a la Massana de la mà de l'ENA

  • Carulla i Casamajor interpreten els versos, Comelade els acompanya
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
Comelade, Nadal, Carulla i Casamajor, ahir, al teatre de les Fontetes Foto: ORIOL LLAURADÓ

L'última producció de l'ENA, un muntatge que porta a escena els Haikús d'Arinsal d'Agustí Bartra,es podrà veure aquesta nit, a partir de les 21 hores, al teatre de Les Fontetes de la Massana. Sota la direcció d'Ester Nadal, els actors Roger Casamajor i Montserrat Carulla seran els encarregats de recitar els versos de Bartra, amb l'acompanyament musical de Pascal Comelade.

La directora, Ester Nadal, i els actors, Montserrat Carulla i Roger Casamajor, en declaracions recollides ahir per l'ANA, van coincidir a destacar la força dels Haikús d'Arinsal del poeta Agustí Bartra. «No hem embellit res, perquè la força són els haikús», va arfirmar Ester Nadal. «De cop i volta, et trobes amb un pou sense fons on pots anar baixant i baixant, i anar trobant més sentits a les paraules», va afegir Roger Casamajor. «Un material (el text) que t'obliga a aprofundir i informar-te, una capacitat de síntesi impressionant que té el poeta», va concloure Montserrat Carulla.

Són uns versos que «t'enriqueixen intel·lectualment», van assenyalar tots tres. El muntatge es basa, innegablement, en la força poètica dels haikús de Bartra, però també en la interpretació de Casamajor i Carulla i en la música de Pascal Comelade que, segons Ester Nadal, és «l'essència» de l'obra, «una música que va calant», unes notes al piano que acaben de donar als versos tots els matisos de sentit que volen subratllar directora i actors.

Roger Casamajor va explicar que, quan llegeix els haikús de Bartra, «els sentiments afloren» perquè tenen una gran qualitat i és que «t'obliguen a buscar molt i són tan sintètics que, amb tres versos, acabes dient un munt de coses que, alhora, has de resumir en un concepte intel·ligible per a la gent que està escoltant». Casamajor creu que Agustí Bartra descriu el paisatge d'una Andorra «a la qual no parem atenció, que no tenim present, i és que és una llàstima perquè tenim un patrimoni natural brutal. Som molt privilegiats de poder viure en aquest espai natural tan fantàstic que tenim aquí».

De la seva banda, Montserrat Carulla va dir que s'emociona a l'hora de llegir els versos de Bartra. «Penso més en aquella Andorra que vaig conèixer que no pas amb la que hi ha ara, i això m'emociona», va afirmar l'actriu. A més, va afegir que, com que es tracta de versos «que t'obliguen a baixar al pou per buscar-ne la profunditat del pensament, fa que la visió física i la sentimental es barregin i adquireixin com una mena d'angoixa que et surt a la pell, l'angoixa del que era i no és».

Tant Montserrat Carulla com Roger Casamajor van destacar en positiu el fet de poder treballar junts i d'estar dirigits per una persona «tan exigent» com Ester Nadal. Porten junts des de dissabte assajant perquè avui, a les nou de la nit, tot estigui a punt. La directora de l'espectacle ho és també de l'Escena Nacional Andorrana (ENA), una entitat dedicada a potenciar els arts escèniques al Principat i el patronat de la qual el formen el Govern, el Comú de la Massana i la Fundació Crèdit Andorrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT