PUBLICITAT

La Comissió d'Exteriors valida el futur grup d'amistat amb Portugal

  • L'acord podria tancar-se durant els pròxims dies amb la visita de senadors lusitans
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president de Portugal, Aníbal Cavaco Silva, durant la visita a Andorra del passat mes de març. Foto: TONY LARA

La comissió legislativa de Política Exterior va analitzar el passat dimarts, en el marc del punt en què s'havien de tractar «les relacions parlamentàries i els grups d'amistat del Consell General», el futur acord amb Portugal. A l'espera que aquest grup d'amistat tiri endavant, els consellers dels diferents grups parlamentaris van donar el seu vist-i-plau a l'inici d'aquesta relació, que permetrà un major aprofundiment i consolidació de les bones relacions entre tots dos països.

El president de la comissió legislativa de Política Exterior, el reformista Ladislau Baró, va confirmar que aquest grup estaria «a punt de constituir-se», ja que els parlamentaris dels diferents colors estan d'acord amb què prosperi «la secció andorrana del grup d'amistat bilateral amb Portugal». Baró va afirmar que aquesta línia d'actuació «forma part de la diplomàcia parlamentària» i les relacions bilaterals amb diferents països.

En aquest sentit, durant l'anterior legislatura, amb Joan Gabriel –actualment el president del grup parlamentari reformista– com a Síndic General, la visita d'aquest a Portugal va posar de manifest aquesta demanda per part lusitana. Concretament, i després de la reunió amb el president del Parlament del país veí, Jaime Gama, Gabriel va manifestar que Portugal havia demanat «la creació d'un grop d'amistat amb el nostre Consell General».

D'aquesta manera, i si aquest tràmit tira endavant, tots dos països tindran la possibilitat de millorar des de la vessant parlamentària aquelles qüestions internacionals i locals que siguin d'interès comú, així com dur a terme converses i consultes bilaterals de forma periòdica per revisar aspectes de les relacions bilaterals.

Des de l'ambaixada de Portugal a Andorra no es va confirmar ni desmentir aquesta possibilitat, tot i que durant els pròxims dies el Principat podria acollir la visita de diferents senadors lusitans per tal d'avançar en aquest important acord.

Els grups d'amistat del consell / Segons va recordar Baró, a més d'aquest grup d'amistat del Consell General amb Portugal que està a punt de constituir-se, actualment també hi ha aquest tipus de relació amb França.

Un exemple del que aviat podrà ser una realitat amb Portugal és la visita que l'octubre del 2008 va realitzar a Paris la comissió legislativa de Política Exterior, encapçalada pel seu president, que aleshores era Jaume Bartumeu. La delegació va assistir durant dos dies a diferents reunions amb el Grup d'Amistat França-Andorra de l'Assemblea Nacional francesa i amb el grup interparlamentari França-Andorra del Senat, a més d'entrevistar-se amb el representant permanent del copríncep francès, Christian Frémont, i amb el director de Cooperació Europea del ministeri d'Afers Exteriors francès, Pierre Ménat. Però les reunions també seran en territori andorrà, com va succeir al març del 2006 amb la visita de la delegació francesa.

Relacions andorra-portugal / Les actuals bones relacions entre el Principat i Portugal van quedar confirmades amb la visita del president de la república, Aníbal Cavaco Silva, el passat mes de març. Tot i això, Cavaco Silva va posar de manifest alguns fets a superar, com ara l'atorgament d'un major pes polític a la comunitat lusitana. En aquest sentit, el president va fer referència a l'important contribució dels residents portuguesos a l'economia nacional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT