PUBLICITAT

Andorra se suma a la 'batukada' per a la prevenció de residus

  • Alís destaca que Encamp destina anualment 2,5 milions d'euros al seu tractament
  • Benet: "Si no ens posem a lluitar contra el canvi climàtic, potser arribarà el dia en què no tindrem aquesta neu"
EL PERIÒDIC 
ENCAMP


batucada
Benet i Alís participen a la Batukada Foto: ANA / N.M.
La setmana europea de la prevenció de residus ha començat aquest dissabte a les 11 hores del matí, amb una batukada que s'ha realitzat a diversos països europeus i a la qual s'hi ha afegit Andorra amb la participació del grup Sambawiki i dels ciutadans que s'hi han volgut afegir, a la plaça dels Arínsos d'Encamp. El cònsol major d'Encamp, Miquel Alís, i el ministre de Turisme i Comerç, Claude Benet, s'han afegit a l'esdeveniment, i han fet constar que cal conscienciar la societat andorrana perquè actualment es produeix una quantitat de residus insostenible.
La cap d'àrea de gestió i control ambiental, Sílvia Calvó, ha explicat que la iniciativa consisteix a fer una batukamob que és un esdeveniment que ha d'aconseguir la participació de la gent del carrer per reunir-se al ritme de la música realitzada amb contenidors de residus buits. La simbologia recau en el fet que els contenidors tenen una altra utilitat quan no contenen residus. Calvó ha indicat que es tracta d'una iniciativa que es fa a molts països d'Europa alhora i que aquest és el segon any que Andorra se suma a la setmana de la prevenció de residus, però és la primera vegada que es fa la batukada.
Des del Comú d'Encamp s'ha volgut donar suport a la iniciativa acollint la batukada i oferint un esmorzar als participants. El cònsol major, Miquel Alís, ha destacat que és molt important que la gent s'impliqui a procurar produir menys residus, i ha destacat que la corporació encampadana destina anualment 2,5 milions d'euros al seu tractament. Per això ha dit que aquests esforços de reduir els residus serveixen per "reduir costos i viure millor". Ha indicat que des dels comuns fa molt que es treballa amb el tractament de residus, però que amb aixzò no n'hi ha prou, que el que cal és reduir-los, per exemple "reutilitzant, com es fa a la deixalleria on la gent recull coses que es poden aprofitar i les arregla". També ha recomanat que els ciutadans tinguin en compte quan compren un producte que aquest "no porti embolcalls que perjudiquen el nostre planeta".
El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural no ha pogut estar present a l'esdeveniment, i per això en el seu lloc hi ha anat el ministre de Turisme i Comerç, Claude Benet, que també ha volgut participar en la batukada afegint-se als sons amb els contenidors de residus per donar un caire més festiu a la setmana de la prevenció de residus. Tot i això ha volgut remarcar la gravetat de la problemàtica que suposen els residus i per a això ha dit que Andorra és un dels països que en genera més, i que any rere any això va en augment.
Altres activitats que es faran durant la setmana de la prevenció de residus a Andorra seran una conferència sobre el consum organitzada per Andorra Sostenible, el repartiment de bosses reutilitzables a Illa Carlemany, el lliurement d'un premi a la prevenció de residus, i un concurs de vídeos curts sobre aquesta temàtica. Quant al fet de lliurar bosses reutilitzables, Benet ha opinat que és molt important per evitar l'ús desmesurat de bosses de plàstic, que són un residu molt habitual i que costa molt de temps fer desaparèixer.
En una jornada que ha estat acompanyada per la neu, el ministre de Turisme i Comerç ha recordat que "si no ens posem a lluitar contra el canvi climàtic, potser arribarà el dia en què no tindrem aquesta neu".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT