PUBLICITAT

L’OMS aporta un expert per millorar la sostenibilitat del sistema sanitari

  • Aquest és un dels compromisos que Bonet va obtenir de la directora de la regió europea, Zsuzsanna Jakab
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA


societat
Els delegats dels 53 països de la regió europea de l’OMS, reunits ahir al Centre de Congressos. Foto: ORIOL LLAURADÓ
L’OMS donarà suport a Andorra en la reforma del sistema sanitari. És per aquest motiu que un expert del Comitè Regional per Europa d’aquest organisme participarà properament en les reunions de la Taula Permanent per la Sostenibilitat del Sistema Sanitari. Aquest és un dels compromisos que la ministra de Salut, Treball i Benestar, Sílvia Bonet, va obtenir ahir de la directora de l’oficina regional per Europa de l’OMS, Zsuzsanna Jakab. La reunió, que va servir per tractar diversos aspectes de la cooperació bilateral entre Andorra i l’OMS, es va celebrar aprofitant que el Principat va acollir dijous i divendres la reunió del 18è Comitè Permanent del Comitè Regional.
Bonet va subratllar que la doctora Zsuzsanna Jakab pot aportar els seus coneixements i experiència a l’hora d’analitzar el sistema sanitari andorrà, i també que l’expert de l’OMS pot contribuir als treballs que s’han endegat des del ministeri amb la seva tasca d’assessorament. Tot plegat, per iniciar actuacions «a curt termini» que permetin «garantir la sostenibilitat del sistema, millorant la seva eficiència però assegurant, alhora, la qualitat de l’atenció sanitària», tal com va assenyalar la ministra de Salut.
La Taula Permanent per la Sostenibilitat del Sistema Sanitari és un espai de diàleg que es posarà en marxa la setmana que ve i comptarà amb la participació dels diferents agents involucrats al sistema sanitari. Encara que l’expert de l’OMS no podrà participar en aquesta primera reunió, sí que ho farà en la següent trobada.
Pel seu cantó, la directora de l’oficina regional de l’OMS va voler subratllar la qualitat de la sanitat andorrana –que es reflecteix, per exemple, en el fet que el país tingui la segona esperança de vida més alta de tota la regió, que engloba 53 països del continent europeu. A més, Jakab es va congratular de la voluntat manifesta del Ministeri de Salut de reforçar l’atenció primària i millorar el circuit dels pacients pel conjunt de la xarxa sanitària.
L’acord de col·laboració existent entre l’OMS i Andorra es concreta, igualment, en el suport de l’organisme internacional a una sèrie de prioritats nacionals en matèria de salut, com ara el disseny i la implantació del servei de cures pal·liatives, la planificació i la gestió dels recursos humans al servei de la salut, la gestió de situacions de crisi d’acord amb el Reglament sanitari internacional (RSI) i la millora dels sistemes d’informació i comunicació.

Promoure la salut / La segona sessió del 18è Comitè Permanent del Comitè Regional OMS/EURO va servir perquè els delegats dels diferents països tractessin qüestions prioritàries a la zona, com són la lluita contra les malalties cròniques i la lluita també contra les malalties infeccioses, especialment el VIH i la tuberculosi. Un concepte sobre el qual es va incidir especialment és el de la prevenció i la promoció de la salut, mitjançant hàbits saludables de vida.
Aquest és un dels compromisos que Bonet va obtenir de la directora de la regió europea, Zsuzsanna Jakab

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT