PUBLICITAT

França eliminarà les restriccions al tabac excepte amb Andorra

  • El Govern francès ha d'adaptar-se al criteri de la lliure circulació a la UE
EL PERIÒDIC
PARIS

societat
Uns cartrons de tabac. Foto: EL PERIÒDIC
El Govern francès eliminarà les restriccions legals a la compra de tabac a l'estranger, un fet que va motivar el temor entre els estancs situats prop de la frontera amb Espanya, segons va informar ahir La Depeche. Però d'aquesta eliminació de la restricció a nivell europeu, Andorra estarà exempta, amb la qual cosa el límit continuaran sent els dos catrons actuals, un fet que podria perjudicar seriosament el sector al Principat.

L'eliminació d'aquestes restriccions a nivell europeu respon a la pressió de Brussel·les, però tot i això les autoritats franceses ja van manifestar la voluntat d'assegurar que «totes les compres de tabac fora de les nostres fronteres segueixin sent vinculades amb el consum personal». Fins el moment, la restricció es deixa a la discreció dels casos de control duaner. Si es determina que es tracta d'una activitat comercial, llavors el tribunal pot invocar la violació del monopoli de la venda de tabac.

LLIURE CIRCULACIÓ / Des del sector dels estanquers francesos es va demanar «coherència» a la Comissió Europea, que considera que França està en contra del principi de lliure circulació entre els països membres. A més, s'acusa Brussel·les del seu «enduriment» política de salut pública mitjançant la imposició d'imatges impactants.

França s'adaptarà així a la normativa comunitària per tal de complir amb aquesta voluntat, eliminant del codi tributari qualsevol noció de la quantitat. La restricció en la compra de cigarrets a l'estranger es va establir el 2006, arran d'una modificació que pretenia frenar les compres transfrontereres, que s'havien multiplicat des de l'any 2004. Els preus del tabac han anat augmentat en un 40% a França durant aquests anys, mentre que ni les compres transfrontereres ni el nombre de fumadors ha caigut.

El mes passat, l'exministra de Salut, Roselyne Bachelot, va anunciar el «número equivocat» sobre el tabac, dient que s'havia «incrementat en 2 punts» entre 2005 i 2010, segons el baròmetre de la salut de l'Institut de Prevenció i Educació per a la Salut. A França, l'ombra del càncer de pulmó plana sobre el tabaquisme, així com l'augment del preu del paquet o la prohibició de fumar en llocs públics.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT