PUBLICITAT

Ratificada la pena per blanquejar un milió d'euros

  • L'acusat haurà de passar 3 anys a la presó i pagar una multa de 300.000 y
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La sala de tribunal on es van efectuar les sentències del Superior Foto: ONA MORANTE

El Tribunal Superior va desestimar ahir el recurs presentat per les defenses d'un cas de blanqueig de capitals que va tenir lloc fa 12 anys. Segons constava en el sumari, entre el 8 de maig del 1998 i el 15 de desembre del mateix any es van produir operacions il·lícites per valor de 108 milions de les antigues pessetes (651.000 euros aproximadament) i 459.000 dòlars (336.000 euros). Amb tot, la quantia de blanqueig ascendeix pràcticament al milió d'euros. Els diners provenien del narcotràfic.

Amb la resolució del Superior, el cas torna al Tribunal de Corts i el principal acusat, un espanyol, haurà de complir una pena de tres anys de presó a la Comella i abonar una multa de 300.000 euros. El Ministeri Fiscal havia demanat durant la vista cinc anys i una multa de 400.000 euros. D'altra banda, la sentència de Corts, ratificada pel Superior, exposa que els comptes bancaris a diferents entitats andorranes siguin comissats.

Durant el judici, que es va celebrar el passat 21 de gener, van asseure's al banc dels acusats dues persones més, dos residents que assessoraven a l'home inculpat. Ambdós van ser absolts en la sentència del Tribunal de Corts del passat 2 de juny. Els seus advocats van ser presents ahir en la resolució de la sentència del Superior.

Primers indicis a madrid / El cas es va destapar arran de la detenció d'un quart individu a l'aeroport de Barajas, a Madrid. La intenció era volar a Bogotà amb un import de 191.000 dòlars en efectiu. Les investigacions i la condemna que va recaure sobre aquest home per evasió fiscal va fer derivar el cas a Andorra. Va ser llavors quan es va tenir constància de contactes entre un espanyol i els dos residents andorrans, en els quals es van establir tractes perquè la societat que gestionaven els dos residents assessorés i gestionés els diners que el condemnat volia blanquejar per tal d'evadir impostos i transferir-los, després d'haver efectuat un canvi de divisa, a l'estranger.

Durant la vista, el Ministeri Fiscal va assegurar que els residents també van obtenir beneficis econòmics en aquestes operacions, una acusació desestimada pel Tribunal. També llavors, la defensa va demanar que es tingués en compte el context temporal en què van succeir els fets, davant la demanda de comissar els comptes efectuada pel Ministeri Fiscal, i ratificada per la sentència. Fa més d'una dècada, les entitats financeres del país no solien sol·licitar tants documents acreditatius per ingressar els diners. Segons va manifestar la defensa, al 1998 «no existia la necessitat de validar i informar-se acuradament de tots els clients que volien ingressar fons».

L'home condemnat també acumula una sentència a l'Estat Espanyol. Concretament, va haver de complir una pena de presó de quatre anys per haver blanquejat fins a cinc milions d'euros amb fons originats amb el narcotràfic de cocaïna, en el marc d'una xarxa estructurada en el tràfic de droga. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT