PUBLICITAT

La selecció de bàsquet, Ramírez, Marín i Soulié destaquen al 2009

  • MASCULÍ?Lluís Marín?16è als Mundials de ?boarder' cros i 34è als Jocs de Vancouver.?
  • FEMENÍ?Nom i Cognom?Explicació
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap del Govern, Jaume Bartumeu i el secretari d'Esports, Manel Blasi al centre de la imatge amb els premiats en la nit de l'Esport, ahir en l'acte al Centre de Congressos d'Andorra la Vella. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El Govern va celebrar ahir la tradicional Nit de l'Esport per premiar als considerants com els millors esportistes del 2009. Aquesta vegada, però, els guanyadors no han estat dos com anys enrere –millor esportista i millor equip– sinó quatre. El guardó com a millor promesa se'l va endur la nedadora de 17 anys Mònica Ramírez, el de millor esportista masculí va ser per al surfista de neu Lluís Marín, la millor fèmina també va ser per a una esportista de la neu, la biatleta Laura Soulié i el millor col·lectiu va ser la selecció de bàsquet.

La història li debia una / Jaume Tomàs, el seleccionador que va dur al combinat tricolor al tercer calaix del podi en els Jocs dels Petits Estats de Xipre del 2009, va compartir el reconeixement com a millor equip amb tot el món del bàsquet. El seleccionador, en l'infinit acte de generositat, va dedicar el guardó «a les generacions anteriors, que també el mereixíen». Perquè el combinat tricolor va trencar a Xipre un malefici de 20 anys sense una medalla en uns Jocs. Andorra és un dels països que menys tiren de les nacionalitzacions –precisament al 1989 hi era el nord-americà George Montgomery que va ser fonamental per guanyar l'or– i Tomàs va sincerar-se ahir en explicar: «Molts hem patit el bàsquet més que gaudir-lo en anys anteriors. Al 2009 era l'ara o mai i per una cistella que ens havia faltat al 2007 la vam tenir de més a Xipre per pujar al podi».

Una empenta per tirar endavant / Les primeres paraules de Lluís Marín sobre que significava per a ell el guardó de millor esportista individual masculí van ser: «No ho esperava». Perquè el surfista de neu de 22 anys, està patint un calvari amb les lesions des de fa uns tres anys. Ara mateix està de baixa després de l'accident que va patir a Saas Fee el mes passat i que el tindrà en recuperació fins com a mínim principis de desembre. Fins i tot es podria perdre els Mundials, tal i com es va témer l'any passat quan poc abans d'anar a Vancouver va estar també lesionat. Es va recuperar justet i va fer un discret 34è lloc al boarder cros dels Jocs de Vancouver, però sí va destacar a la Copa d'Europa amb una 14a posició, als Mundials amb una 16a i a la Copa del Món amb una 22a. «Això m'ajuda a mirar endavant perquè he passat moments molt durs. És un honor lluitar pel teu país i que et reconeixin els mèrits. Queda molt camí per endavant i vull dedicar el guardó als meus pares, els avis, els espònsors, la FAE, el Govern, la parella... a tothom però sobretot al Pere. Ell em va preparar de petit per competir i li dec molt».

Soulié, l'absència / A punt d'iniciar la temporada, Laura Soulié va ser l'única absència en la Nit de l'Esport però també va deixar empremta al 2009 amb una 3a posició en l'esprint i en els 10km persecució a la Copa d'Europa, una 6a al Nacional Francés absolut, una 8a al circuit Europeu de biatló i als Europeus va ser 15a en individual, 10a en l'esprint i 20a en persecució.

Ramírez, la «gran» promesa / La nedadora Mònica Ramírez, tot i tenir només 17 anys, va ser campiona d'Espanya júnior en 200 i 100 esquena i 5a i 6a absoluta, a més de guanyar dos ors i una plata a l'Europeu de Petits Països i ser onzena als Jocs Olímpics e la Joventut. «Potser hauria de ser una gran promesa», deia en broma. «És el primer guardó que rebo i el pròxim repte serà guanyar l'Espanyol absolut», va afegir.

El Govern també va dedicar un record especial al pilot de trial Jonathan Almarcha i a la personalitat d'hoquei sobre patins Rafael Vilella. A més va reconèixer la trajectòria en esquí de muntanya de Francesc Poujarniscle com a tècnic i la de Sophie Dusautoir com a esportista, la tasca de RTVASA amb el món de l'esport, a la Volta als ports com a esdeveniment i Gualbert Osorio com a directiu i gestor del món de l'esport.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT