PUBLICITAT

ICV vol tripartit... els Verds, també

  • Escoda elogia la cultura de pacte del govern català
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Pané, al costat d'Escoda i Romeva, durant el dinar organitzat pels Verds andorrans i ICV, ahir al migdia Foto: ORIOL LLAURADÓ

«Amb els Verds d'Andorra compartim la il·lusió per les coses boniques, perquè són boniques, però també perquè són difícils», amb aquestes paraules va començar el candidat per Lleida d'Iniciativa per Catalunya - Verds, Francesc Pané, la seva intervenció durant l'acte organitzat pels seus correligionaris andorrans ahir al migdia. «L'existència dels Verds d'Andorra es justifica per l'ètica», va continuar i va fer una pausa en la que alguns van pensar que diria ‘i per l'estètica' i que així tindríem la versió ecosocialista de l'Antoni Morell, però no: «es justifica per la saviesa de les persones i pel crit de la terra».

El candidat lleidatà d'ICV i l'europarlamentari de la formació, Raül Romeva, van desembarcar ahir al Principat convidats pels Verds andorrans per fer proselitisme entre els residents catalans. Va ser la líder ecosocialista andorrana, Antònia Escoda, qui va començar amb el leit motiv que està marcant els missatges d'ICV durant la campanya catalana: són els únics que no reneguen del tripartit. Escoda es va declarar «enrabiada» per les paraules del president de la Generalitat i candidat socialista, José Montilla, dient rotundament que no reeditaria el tripartit.. perdó, el govern d'entesa. Segons Escoda, la cultura de pacte del tripartit s'hauria d'importar al Principat en un moment en què impera el desacord polític. I els dos convidats van agafar el relleu:

«Reivindiquem el tripartit, la coalició d'esquerres, no per sé, sinó per què és una forma democràtica i representativa de funcionament», va dir Romeva, que va insistir en què la fórmula de govern que ha imperat a Catalunya en els darrers set anys ha permès avançar de forma decidida en polítiques de cohesió social i sostenibilitat. També Pané es va declarar molest per l'espantada del PSC i ERC. El tripartit, va afirmar, ha apostat clarament per la Catalunya interior «negligida pels governs de CiU i que ara ha rebut inversions productives»; i va destacar els avenços dels governs d'esquerres en matèria d'agricultura i desenvolupament rural.

Romeva va defensar la cultura de pacte a la catalana perquè hi ha «debat, acord negociat, i no hi ha imposició»; i ho va contraposar allò que ell considera menys democràtic: «el sistema caciquil, la compra de favors». Molt andorrà, tot plegat, vaja.

Amb Estats Units i el Vaticà

La intervenció de Romeva va acabar amb una estirada d'orelles per a les autoritats andorranes. El Principat, va explicar l'eurodiputat, és un dels països que no ha ratificat la convenció de Nacions Unides per a la biodiversitat. En el mateix grup hi ha els Estats Units i el Vaticà. Ja havia advertit Pané minuts abans que les Valls estaven encara una mica verdes (per immadures, no per ecosocialistes) en matèria de conscienciació medioambiental.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT