PUBLICITAT

Rússia i Alemanya es jugaran la victòria del Principat d'Andorra

  • El certamen serà biennal i incorporarà una orquestra simfònica a la pròxima edició
A.L.
ENCAMP

Periodic
Una intèrpret del concurs internacional de piano, en acció. Foto: EL PERIÒDIC

La 16a edició del Concurs internacional de piano-Premi Principat d'Andorra encara la recta final: els tres supervivents entre els 45 concursants que van prendre diumenge la sortida es jugaran demà a la tarda la victòria a la ronda definitiva. Els finalistes són dos intèrprets russos –George Voylochnikov (25 anys) i Galina Tchistyakova (23)– i l'alemany Leon Buche (22), que ve de fer un segon premi al Cidade de Ferrol i que surt com a favorit a totes les quinieles. Les audicions començaran a les 16 hores a l'Sport Hotel de Soldeu; el guanyador s'embutxacarà un premi en metàl·lic de 10.000 euros, el major mai repartit en els setze anys de vida del certamen. El subcampió s'endurà un premi de consolació de 5.000 euros, i el tercer classificat, 2.000.

De fet, el Concurs internacional de piano ha començat amb aquest increment de la dotació dels premis una sensible remodelació que es notarà especialment a partir de la pròxima convocatòria: el certamen deixa de ser anual i es converteix en biennal –la 17a edició tindrà lloc al novembre del 2012– i, sobretot, incorporarà una orquestra simfònica a la gala final. L'ingredient necessari –diu la directora, Roser Palomero–per pujar l'esglaó que el separava de les grans cites del circuit internacional: «Una simfònica ens permetrà ingressar a l'Associació de grans concursos, al costat de concursos del prestigi del Chopin de Varsòvia i el Paloma O'Shea de Santander. Això comportarà paral·lelament un increment en el nivell d'exigència dels participants, que hauran de ser reputats concertistes capaços de tocar amb orquestra».

Val a dir que aquesta edició ja s'ha notat un notable increment del nivell dels concursants i dóna així la raó al gir estratègic que ha suposat la sensible reducció del nombre total de participants respecte a edicions anteriors. «Es tractava de trobar el difícil equilibri entre qualitat i quantitat, i crec que ho hem aconseguit. Aquí ningú es conforma a participar. Tothom ve a guanyar», diu la directora. El canvi en la periodicitat del concurs no implica que Andorra s'oblidi del piano fins al 2012: l'any que ve i en aquestes mateixes dates en què tradicional té lloc el concurs els dos guanyadors d'aquesta edició oferiran sengles concerts a l'Sport Hotel, que es completaran amb unes sessions de classes magistrals.

Tot aquest desplegament instrumental es finançarà majoritàriament amb patrocini privat. De fet, les ajudes públiques aquesta edició s'han limitat a 16.500 euros (12.000 a càrrec del Govern, i 4.500, de Comú de Canillo). La resta, fins arribar als 35.000 euros, ja han procedit d'espònsors com ara Sports Hotels Resort & Spa, La Casa dels Licors, Geneve i Autocars Nadal: «Invertir es cultura sempre és una aposta a llarg termini. Però els resultats acaben arribant. I el Concurs internacional e piano ha portat el nom d'Andorra fins a Rússia, els EUA i l'Extrem Orient. Aquets any fins i tot hem tingut participants procedents de l'Índia», diu la directora.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT