PUBLICITAT

L'abstenció de CR permet aprovar el crèdit per expropiar l'Hotel Rosaleda

  • La cambra aprova per assentiment la creació de la Universitat Oberta de la Salle
  • Reformistes i PS tiren endavant el projecte de llei que vol impulsar l'energia fotovoltaica
10112010reformistes
Els consellers reformistes en la sessió d'aquest dijous a la tarda. Foto: ORIOL LLAURADÓ
El projecte de llei de crèdit extraordinari per finançar les despeses derivades de la resolució de la comissió d'expropiació de l'Hotel Rosaleda ha estat aprovat amb els vots a favor dels socialdemòcrates i l'abstenció dels reformistes que han justificat la seva decisió per "responsabilitat"  i perquè els ciutadans d'"Encamp i del país" no en tenen la culpa, tal com ha assenyalat la consellera general reformista, Roser Bastida. De tota manera, Bastida ha volgut posar de relleu la "manca de planificació" i la "mostra de mala gestió" del Govern en tot l'afer de l'Hotel Rosaleda. Des del Govern, el ministre d'Economia i Finances, Pere López, ha ressaltat el caràcter d'urgència del projecte de llei per evitar que l'edifici pateixi un deteriorament més gran. Tant des d'Andorra pel Canvi com des de les files reformistes s'ha criticat que tot i haver aprovat un crèdit el passat mes de juny per fer front a les obres urgents que s'havien de fer a l'edifici, no hagi estat fins a l'octubre que s'han licitat i per tant, encara no s'han dut a terme.

El president del grup parlamentari d'ApC, Eusebi Nomen, ha justificat el seu vot contrari argumentant que l'expropiació és una mesura que s'ha de dur a terme quan repercuteix en un bé important per la comunitat, cosa que no considera que passi en el cas de l'Hotel Rosaleda. Nomen creu que l'únic objectiu d'aquesta expropiació és "quedar-se l'edifici" i ha afegit que s'hauria d'haver intentat trobar "una solució equilibrada" amb els propietaris.

D'altra banda, l'acord de tots els grups parlamentaris ha permès l'aprovació per assentiment del projecte de llei d'autorització de la creació de la Universitat Oberta de la Salle. Tant el Govern com els consellers generals dels tres grups parlamentaris han coincidit a assenyalar la importància de disposar d'un centre educatiu d'aquestes característiques al país, i del valor afegit que això suposarà per Andorra de cara a l'exterior. La ministra de Cultura, Susanna Vela, s'ha mostrat convençuda que aquest centre esdevindrà "un referent", a més de destacar la promoció en la innovació que s'hi durà a terme.
La consellera reformista Roser Bastida ha destacat que la nova universitat complementarà l'oferta de la que ja disposa el país i generarà riquesa i llocs de treball. En la mateixa línia s'ha expressat el socialdemòcrata Jan Cartes que també ha ressaltat la projecció exterior que s'aconseguirà amb l'establiment d'aquest centre al país. Finalment, el conseller d'ApC, Carles Ensenyat, ha manifestat que és una "fita important" que ha de servir de "pal de paller" per atreure més projectes d'aquestes característiques.

El president de la Fundació la Salle, Ramon Ollé, ha mostrat la seva satisfacció. Ollé ha indicat que ja tenen un programa pilot en funcionament que arrencarà oficialment l'octubre vinent amb estudis sobre educació empresarial, e-business i project management. El responsable de la nova universitat ha anunciat que, a més, l'any vinent ja se celebrarà la primera universitat d'estiu a Andorra. També ha afegit que el centre ha de servir de "pal de paller", citant el conseller d'ApC, Carles Ensenyat, de la xarxa de 73 universitats, i que s'està treballant per convertir-la en una universitat global. El primer any preveu tenir 400 estudiants i arribar als 6.000 en tres anys. Però Ollé ha indicat que "no hem fet la universitat per a tenir 6.000 alumnes, sinó que l'abast és molt més gros, volem ser una universitat de les grans".

El Consell General també ha aprovat el projecte de llei de mesures provisionals en relació al règim de l'energia elèctrica, que vol impulsar l'aplicació de l'energia fotovoltaica, i que s'ha dut a terme des de la Comissió de Finances i Pressupost. Tant el grup parlamentari socialdemòcrata com el reformista han votat a favor, ja que tal com ha indicat el ministre d'Economia i Finances, Pere López, es tracta d'unes mesures que han de solucionar els problemes que hi ha per la dependència energètica que té Andorra actualment. Nomen ha dit que el seu grup vota en contra ja que el projecte de llei no resol el principal problema de l'energia fotovoltaica, que és que el seu cost és superior al preu de mercat de l'electricitat. Ha indicat que el projecte de llei preveu que sigui el Govern qui assumeixi aquests costos superiors però no s'ha fet un estudi econòmic del volum que això suposarà per a l'Administració, i que per tant, es crea una inseguretat jurídica.

Quant a aquest estudi econòmic, tant López com el conseller socialdemòcrata, Carles Blasi, han recordat que s'ha fet una memòria econòmica que estima el volum i l'impacte que tindrà. D'altra banda, López ha destacat que es tracta d'un projecte de llei que permet la instal·lació de plaques fotovoltaiques, a més de la cogeneració i la liberalització de la producció d'energia. A més, amb la nova llei es permetrà que tercers puguin distribuir energia, cosa que per ara no es pot fer.

Al Consell General s'ha tractat també el Projecte de Llei de modificació del Codi de Duana, que ha estat aprovat per assentiment. Aquesta modificació s'ha tractat de manera urgent perquè pugui ser aplicada de cara al 2011, i els consellers l'han recolzat perquè suposa poder mantenir l'estatus del Principat pel que fa al comerç exterior, segons ha explicat el ministre d'Economia i Finances. La consellera reformista, Olga Adellach, també ha volgut mostrar el seu suport, manifestant que la Unió Europea ha permès que es conservin les especificitats d'Andorra per poder aplicar el codi, i que el país haurà d'aplicar unes mesures de control específiques.

Els vots del grup parlamentari socialdemòcrata i d'ApC han permès aprovar finalment el crèdit extraordinari de 48.604 euros per finançar la intervenció d'urgència a l'edifici de Ràdio Andorra, que ja s'havia refusat al mes de juny. En canvi, el grup parlamentari reformista ha votat en contra per expressar el seu desacord en "la política del Govern basada en la presentació successiva de crèdits extraordinaris". El conseller d'ApC Carles Ensenyat ha defensat l'aprovació en tractar-se d'un crèdit que no genera nou endeutament. Per la seva part, la socialdemòcrata Rosa Gili ha recordat la urgència de poder reformar un "edifici històric" que s'està degradant a causa de la humitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT