PUBLICITAT

Les importacions es recuperen lleugerament a l'octubre

  • L'entrada de vehicles a Andorra es manté estable durant el mes passat
  • Les importacions de carburants registren un creixement positiu per quart mes consecutiu
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


El valor brut de les importacions durant l'octubre s’ha situat en 105.036.310 euros, una xifra que representa un lleuger increment de la tendència mensual (0,5%). Així ho ha fet públic aquest dijous el Departament d'Estadística, que ha assenyalat que en termes interanuals, la tendència en les importacions totals es manté descendent. De tota manera, les dades indiquen que el diferencial registrat a l’octubre (-1,5%) es redueix respecte al -3,9% registrat al setembre i, de manera més significativa, en relació al -9,8% que es registrava fa un any. Per tant, l’evolució mensual de les importacions totals consolida una tendència marcada per una ralentització del decreixement i una moderada estabilitat durant l’últim quadrimestre.
El Departament d'Estadística apunta que, en el context descendent que es troba el comerç exterior respecte a anys anteriors, la relativa estabilitat que ha assolit el valor de les importacions totals en els últims mesos, es continua explicant en bona part per la positiva evolució de les importacions de combustibles, que des d’inici d’any està presentant diferencials interanuals mitjos per sobre del 25%. També contribueix a aquesta tendència la millora progressiva del diferencial interanual del grup amb major pes relatiu en el conjunt de les importacions, vestit i calçat, que continua mantenint-se en diferencials interanuals positius des de l’inici de l’any.

Malgrat aquestes dades, Estadística mostra que el context de contracció en que es troben encara les importacions respecte a anys anteriors està causat principalment per les elevades taxes interanuals de decreixement que continuen presentant els grups electrònica, construcció i industrial, tot i que aquest últim ha registrat a l’octubre, i per primera vegada en els últims 36 mesos, unes tendències mensual i interanual positives.
D'altra banda, Andorra ha registrat l'entrada de 344.813 vehicles al mes d'octubre, una xifra que suposa una disminució del 0,3% respecte al setembre, i que deixa la tendència interanual estable al 0%. Així ho ha posat de relleu aquest dijous el Departament d'Estadística, que destaca el mal comportament dels vehicles pesats provinents de França, en contrast amb el creixement dels vehicles pesats provinents de la frontera hispanoandorrana. En aquest sentit, Estadística recorda que les aturades durant el mes d’octubre per la vaga de transportistes a França van afectar en menor o major mesura de l'11 al 19, i del 25 al 28 d’octubre, i per tant, es presenten com a causa més que probable en l’afectació en l’entrada de vehicles pesats per la frontera francoandorrana.
Per tipologia del vehicle i respecte el mes passat, Estadística assenyala que l'entrada de vehicles ha disminuït en un 0,5% en turismes, mentre que en vehicles pesats ha pujat un 2,5%. La tendència anyal es torna lleugerament negativa en turismes en un -0,1%, però en canvi és molt positiva en vehicles pesats, en un 21%.

En turismes, els vehicles provinents d’Espanya s'han situat en 223.769, de manera que han disminuït un 0,4% respecte el mes anterior, deixant una tendència anyal que s’ha tornat negativa en un -0,8%. Segons Estadística, aquestes dades reflecteixen que tot i els ponts del 12 d’octubre i de l’1 de novembre, han entrat menys vehicles dels esperats respecte anys anteriors.

Per la frontera francoandorrana, han entrat 105.172 turismes, el que suposa una tendència del 0% respecte el mes anterior, situant la tendència anyal en el -7,2%. Així doncs, malgrat els dies de vaga, no hi ha hagut una afectació significativa en l’entrada de turismes provinents de França, però sí en vehicles pesats.
Pel que fa als carburants, el total d’importacions durant el mes d’octubre s’ha situat en 16,1 milions de litres, el que representa, per segon mes consecutiu, un 1,5% de creixement en la tendència mensual, i acumula quatre mesos consecutius amb tendències mensuals positives. Així ho ha posat de relleu aquest dijous el Departament d'Estadística que ha assenyalat que la tendència interanual registra un 0,2%, que permet valorar les importacions de carburants com a estables, en termes interanuals.
El total d’importacions de carburants continua, per quart mes consecutiu, presentant una tendència mensual creixent, que a l’octubre se xifra en un 1,5%, el mateix diferencial que es va registrar al setembre. Segons Estadística, aquest resultat obeeix principalment a l’augment de les importacions de fuel domèstic durant els últims mesos. Per contra, el grup gasolina sense plom, i aquest mes també el grup gasoil locomoció, presenten tendències mensuals negatives. En el cas del primer, aquesta evolució es manté des d’inici de l‘últim trimestre de l’any anterior.

En termes interanuals, tal com assenyala Estadística, el total d’importacions, tot i que marginal, no presentava un diferencial positiu des de fa vuit mesos. Aquesta tendència és conseqüència de les majors importacions del grup fuel domèstic que, també, i no obstant marginal, presenta el primer diferencial interanual positiu dels últims 22 mesos.
El total d’importacions de carburants durant el mes d’octubre s’ha situat en 16,1 milions de litres, el que representa, per segon mes consecutiu, un 1,5% de creixement en la tendència mensual, i acumula quatre mesos consecutius amb tendències mensuals positives. Així ho ha posat de relleu aquest dijous el Departament d'Estadística que ha assenyalat que la tendència interanual registra un 0,2%, que permet valorar les importacions de carburants com a estables, en termes interanuals.

Text: El total d’importacions de carburants continua, per quart mes consecutiu, presentant una tendència mensual creixent, que a l’octubre se xifra en un 1,5%, el mateix diferencial que es va registrar al setembre. Segons Estadística, aquest resultat obeeix principalment a l’augment de les importacions de fuel domèstic durant els últims mesos. Per contra, el grup gasolina sense plom, i aquest mes també el grup gasoil locomoció, presenten tendències mensuals negatives. En el cas del primer, aquesta evolució es manté des d’inici de l‘últim trimestre de l’any anterior.

En termes interanuals, tal com assenyala Estadística, el total d’importacions, tot i que marginal, no presentava un diferencial positiu des de fa vuit mesos. Aquesta tendència és conseqüència de les majors importacions del grup fuel domèstic que, també, i no obstant marginal, presenta el primer diferencial interanual positiu dels últims 22 mesos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT