Un desastrós tercer quart acaba en la segona derrota consecutiva

• L'equip de Peñarroya no pot amb l'empenta local després de dominar fins el descans però conserva el lideratge
LA RIOJA

Matalí entra a cistella en una acció d'atac del River, ahir contra el Clavijo al Palacio de los deportes de la Rioja Foto: NOTICIAS DE LA RIOJA / ÍNGRID FERNÁNDEZ

El River Andorra es va tornar a topar ahir amb un equip de la seva alçada per segona jornada consecutiva, el Clavijo, i de nou va perdre, aquesta vegada a domicili per 83-74. L'únic positiu de la vuitena jornada és que l'equip que dirigeix Joan Peñarroya es manté al capdavant de la classificació a la LEB Plata tot i que no només ha gastat el matalàs de punts que tenia respecte dels perseguidors sinó que compta amb un partit més que Promobys Tíjola, Clavijo i Bàsquet Mallorca i el cap de setmana vinent el podran igualar si perden i el podran superar si guanyen en la jornada que li toca descans al River.

El conjunt andorrà va tirar per terra el partit en un tercer quart per oblidar després de manar en l'electrònic fins el descans. Va ser un partit d'avantatges curts, tant a favor com en contra, i aquest periode va ser totalment decisiu en el desenllaç final, que fins i tot va ser del tot tranquil per a l'equip de la Rioja.

El River, superior d'inici / El partit va ser d'inici com s'esperava. River i Clavijo arribaven a la cita sota el cartell de grans favorits per acabar campió i eludir els play-off d'ascens. Tant l'equip de Peñarroya com el de Jesús Sala van sortir a totes, amb una gran intensitat per tal d'intimidar i el partit es va convertir sen una batalla entre el que eren, primer i segon classificat. El River es va emprar en defensa i va sobreviure en els atacs amb tal eficàcia que va poder arribar als deu primers minuts en avantatge. Petit, però per davant. 20-24.

Al segon quart va seguir a la seva, al màxim ritme, i va arribar a obrir una barrera de deu punts gràcies a un parcial de 0-8 (22-32, minut 14). El Clavijo va superar la mini crisi i va anar retallant a poc a poc punts fins arribar al descans amb un ajustadíssim 41-42.

Començava un nou partit a partir del tercer quart i la intensitat defensiva es va esfumar per complert. O van faltar ganes o va poder la pressió. La qüestió és que el cinc de Peñarroya va començar a cometre imprecisions, a perdre pilotes, a fallar tirs fàcils... i el Clavijo, tot un super equip –al qual el River, en plenes condicions, es podria equiparar perfectament– es va fer amo del joc i per primera vegada del marcador.

Johnson aguanta el River / Johnson, el millor del River amb diferència, va ser l'únic que va tirar del carro per evitar que s'arribés al quart periode sense opcions de remuntar però el cert és que el conjunt local, amb un immens Sidao Santana –18 punts, 18 rebots i un estratosfèric 38 de valoració– i l'aliança amb l'aler Swatson en la zona exterior, van saber mantenir a ratlla qualsevol tipus de reacció andorrana. Així es va arribar als deu últims minuts amb un 62-57 encara esperançador.

Però al quart periode, tot i que es va millorar en defensa, continuava fallant el tir. Amb 71-66 va començar el festival de tirs lliures amb els dos equips en cinc faltes personals però el River va fallar-ne quatre de seguits –nefasta estadística en el còmput global, amb 18 encerts de 31 intents que també va aportar en el per què de la derrota– i dos triples còmodes. Fallava l'atac i després de tanta concessió al final va fallar també la defensa. El Clavijo, que estava del tot ficat en el partit i disposat a morir matant, no va necessitar ni una cosa ni l'altra. Amb el River de capa caiguda s'hova trobar tot fet i simplement va haver d'aguantar en defensa i jugar amb intel·ligència en atac, movent la pilota davant un River ja desesperat, per mantenir-se invicte a casa.

El director general del River, Francesc Solana, va indicar resignat: «Ens ha faltat esperit competitiu i així és impossible guanyar. El Clavijo és un gran equip però no és millor, hem estat nosaltres els que hem donat facilitats».