PUBLICITAT

L'acord entre PS i ApC fa possible l'«ampliació dels drets col·lectius»

  • Entre els avenços hi ha la regulació del dret de vaga amb serveis mínims i l'elecció de delegats de personal
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Francesc Rodríguez i Mariona González, del PS, amb Carles Ensenyat i Eusebi Nomen, d'ApC, ahir a la tarda Foto: ORIOL LLAURADÓ

Els representants del grup parlamentari socialdemòcrata i d'ApC van presentar ahir conjuntament a la Sindicatura i per la modalitat d'urgència dues proposicions de llei: el nou articulat per regular la llibertat sindical i la conseqüent modificació del Codi de relacions laborals. Segons van explicar els representants de PS i ApC a la comissió de treball que ha fet possible aquest acord, Mariona González i Carles Ensenyat, les modificacions aporten «una ampliació dels drets col·lectius» i «el desenvolupament de la Constitució Social».

González va recordar que davant la necessitat de superar els dèficits en la regulació d'aquesta matèria resultants de la «llei absolutament incompleta» del 2008, tots dos grups han implementat un mínim comú denominador. En el cas de la Proposició de llei qualificada de llibertat sindical, la representant socialdemòcrata va resumir avenços com el dret a adoptar mesures de resolució de conflictes col·lectius i la conseqüent regulació del dret de vaga, una eina que la Constitució del 1993 ja reconeixia però que encara no s'havia pogut desplegar pel fet de no concretar-se els serveis bàsics.

Ensenyat va assenyalar que amb aquesta iniciativa «es tanca el cercle» iniciat en la fase constitucional tot possibilitant una regulació legislativa en un doble sentit. D'una banda, va dir, «s'enforteix la posició del treballador», mentre que de l'altra «l'empresari sap els serveis mínims» amb què comptarà en tot moment.

González va ampliar que també és important el dret que s'incorpora a l'hora de promoure eleccions dels representants sindicals i possibilitar l'obtenció d'entre un i tres delgats, així com la formació de seccions sindicals dins l'empresa.

DELEGATS PER A TOTHOM / En el cas dels delegats de personal, l'elecció i representació dels quals es regula de forma concreta en la Proposició de llei de modificació de la Llei 35/2008 del Codi de relacions laborals, González va destacar el fet que «totes les empreses podran tenir» aquesta figura, independentment de la seva dimensió. Amb l'actual marc, el 90% de les empreses no tenen aquesta possibilitat pel fet de comptar amb menys de 20 treballadors.

En el cas de l'acomiadament no causal, aquest romandrà tal i com està actualment, tal i com ja s'havia després durant la fase de negociació. Ensenyat va justificar que en cap cas l'acomiadament acausal es pot eliminar en el context empresarial ja que, en cas contrari, els empresaris podrien trobar amb facilitat «tres faltes justificades» amb les quals tirar endavant un acomiadament. González va recordar com al PS li hauria agradat «anar més enllà» amb la supressió d'aquest punt.

TRÀMIT D'URGÈNCIA / El període per a tramitar les proposicions podria girar entorn el mes i mig, la meitat que un procediment ordinari, tot i que la possibilitat que tirin endavant durant aquest període de sessions dependrà del nombre d'esmenes i les possibles pròrrogues de CR.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT