PUBLICITAT

Patronal i sindicats celebren l'entesa parlamentària per millorar la legislació

  • Espinosa lamenta la continuïtat atorgada al comiat no causal
M. R.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Representants de la CEA i la Pime amb diferents líders sindicals, en la reunió del passat mes de juny Foto: TONY LARA

Hores després que els grups parlamentaris del PS i ApC presentessin les proposicions de llei, els representants de la patronal i el teixit sindical van fer una valoració positiva de l'entesa assolida en matèria sociolaboral. Tant la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) com la Unió Sindical d'Andorra (USdA) van celebrar el consens, tot i que van mostrar-se molt cautes amb el balanç en profunditat a l'espera de fer-ne una lectura més analítica.

El president de la CEA, Xavier Altimir, va explicar que caldrà veure en quin grau s'han escoltat les demandes de la patronal, després que la confederació fes «diferents suggeriments i propostes» per tal d'aconseguir la consideració que no es va assolir en la seva totalitat en els articulats del 2008. Mentrestant, des de l'USdA, la primera secretària, Maria José Espinosa, va assenyalar que s'estudiarien a fons els textos i que, en qualsevol cas, serà important la fita d'aconseguir una «llei realment de llibertat sindical».

Mariona González i Carles Ensenyat van recordar que s'ha mantingut un contacte previ amb la CEA i l'USdA per tal d'escoltar les diferents propostes i que, de la mateixa manera, tindran en compte tots dos col·lectius a l'hora de donar els següents passos al Consell General. En aquest sentit, tant PS com ApC es van reservar el dret a fer unes esmenes que podran contemplar els interessos de tots dos sectors en major o menor mesura.

A judici d'Altimir, la nova regulació que resulti haurà de garantir un aspecte fonamental, «fer que hi hagi uns sindicats representatius amb els quals asseure a l'hora d'abordar les negociacions col·lectives, cosa que tard o d'hora s'haurà de fer», segons va reconèixer.

Així, la patronal va explicitar el suport a «tot el que sigui reformar en positiu» tot i realitzar una crítica al fet que s'hagi d'assistir a «la reformulació d'unes lleis que només tenien un any de vida». El fet positiu, segons Altimir, és que amb una representació sindical més forta «tothom podrà posar les cartes sobre la taula» a l'hora d'afrontar les converses en l'àmbit de la regulació laboral. A més, en el cas de l'assoliment del dret de vaga, la CEA va recordar com no estan en desacord «sempre que hi hagin els serveis mínims i les protestes es facin de forma civilitzada»

L'USDA LAMENTA EL COMIAT NO CAUSAL / Com era d'esperar després de les històriques reivindicacions, l'USdA va mostrar la seva disconformitat amb la persistència de l'acomiadament no causal, ja que, segons Espinosa, «aquest continua sent el gran problema» de la legislació actual.

Tant la CEA com l'USdA van marcar els seus posicionaments de futur. En el cas dels primers, l'objectiu és evitar vagues «indiscriminades» com les dels països veïns, mentre que a nivell sindical la lluita per suprimir la no causalitat continuarà sent un cavall de batalla.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT