PUBLICITAT

Les onze setmanes per obrir fins les 9 de la nit ja estan marcades

  • La FACA no té encara cap proposta acordada per compensar les hores i no accepta les de l'Executiu
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

El calendari per l'any vinent per obrir una hora més tard de l'establerta ja està acordat. Així ho va manifestar la presidenta de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA) Susagna Venable, qui va explicar que són 11 les setmanes que els establiments l'any vinent obriran fins les 9 de la nit. De fet, les dues primeres setmanes de l'any vinent en que entraria en vigor aquest decret, serien les assenyalades per obrir fins les 21.00 hores. El que no està clara és l'opció que elegiran els empresaris, comerciants i sindicats per tal de compensar aquesta hora de més. Ninguna de les dues proposades pel Govern, (obrir tots els dilluns de l'any fins les 7 de la tarda, o obrir fins aquesta hora de dilluns a dijous en temporada baixa) convencen els comerciants.

Venable va explicar que el calendari d'horaris comercials que es vol aprovar per l'any vinent contempla l'obertura fins les 9 de la nit les dues primeres setmanes de l'any perquè coincideix amb època de Nadal i amb l'inici de les rebaixes. Al mes de febrer es proposa obrir una hora més tard la setmana de Carnestoltes, del 28 de febrer al 6 de març. El mes següent, l'abril, es proposa la Setmana Santa, amb alta afluència de turistes que coincideix en els dies del 18 al 24 d'abril. Ja a l'estiu tot el mes d'agost, com a temporada alta, es preveu que sigui també marcat com horari ampliat. A l'octubre es marcarà els dies del 10 al 15, que coincideix amb el pont de la Hispanitat i amb el pont del dia de la Comunitat Valenciana, amb una alta afluència de turistes d'aquestes procedències, però també durant aquest mes es marca del 29 al 31. Finalment, al mes de desembre la primera setmana i coincidint en el pont de la Puríssima i de la Constitució Espanyola, és a dir, del dia 3 al 10 també es proposa obrir fins les 9 de la nit així com del 26 al 30 per coincidir amb les compres nadalenques.

L'ampliació a una hora de tancament dels comerços d'aquestes aproximadament 11 setmanes de l'any, és segons Venable, una qüestió que ja venia fent-se “anys enrere i que es fa coincidint segons els ponts festius i les dates de vacances”, va explicar. Aquest calendari laboral però proposa més dies laborals amb ampliació horària.

Avui els membres de la FACA tenen previst reunir-se per acordar quina és la compensació que es pot fer de tancar alguns dies abans per compensar l'ampliació horària d'aquest calendari. Les opcions presentades per l'Executiu no convencen els comerciants, perquè no estan d'acord en tancar una hora abans tots els dilluns de l'any o de dilluns a dijous en èpoques de temporada baixa. Segons Venable encara estan a l'espera d'acordar una proposta conjunta, i per aquest motiu es reuniran la setmana vinent amb la Cambra de Comerç per acordar una proposta conjunta. Un altra possible solució apuntada seria no obrir tots els dies d'agost fins les 21.00 hores.

lA PROPOSTA D'OBRIR FINS LES 10 /La proposta rebutjada definitivament per l'Executiu de poder obrir fins les 22.00 hores durant alguns dies marcats del calendari pretenia ser, segons va explicar Venable, “una prova per veure com hagués funcionat en determinats dies puntuals”. La presidenta de la federació de comerciants lamenta que aquesta iniciativa no hagi pogut tirar endavant “perquè a altres països veïns sí que es practica i en algunes regions s'han fet proves que han tingut uns resultats satisfactoris”, va manifestar Venable.

Segons Venable, l'enquesta del CRES «ens ha donat la raó perquè el tancament de les vesprades dels diumenges no ha afavorit en res i perquè creava molta confusió», va dir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT