PUBLICITAT

El Superior tomba els plans del Comú d'Escaldes per al Falgueró

  • El Tribunal declara nul·les la unitat d'actuació i el conveni signat amb privats el 2007
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Incendi en una borda abandonada a la zona del Falgueró, ara fa uns anys Foto: TONY LARA

Els plans del Comú d'Escaldes, i d'alguns particulars, per urbanitzar la zona del Falgueró han topat amb el Tribunal Superior. La sala administrativa de l'alt Tribunal ha declarat nul·la la part del pla d'urbanisme (POUP) escaldenc referent a aquesta unitat d'actuació, així com el conveni que el Comú va signar amb propietaris privats a principis del 2007. A diferència del que havia considerat la Batllia, el Superior ha declarat contrari a la Llei d'ordenament del territori i urbanisme l'acord per substituir el 15% de cessió de sòl obligatòria per un conjunt de places d'aparcament i locals públics en la futura plaça de la zona a urbanitzar. El Comú haurà de refer ara la unitat d'actuació de la zona del Falgueró tenint en compte les limitacions fixades pel Superior.

El POUP aprovat a finals del 2007 establia que el 15% de cessió obligatòria de terrenys de la zona del Falgueró es faria amb la finca del roc de Sant Pere, «a fi de preservar l'entorn paisatgístic del camí del Falgueró». El pla d'urbanisme també preveia altres «cessions en forma de places d'aparcament i locals» que quedaven concretades en un conveni signat entre el Comú, dues empreses privades i un particular. El propietari que va acabar portant el POUP i el conveni als tribunals, i que té un percentatge del 0,24% de la unitat d'actuació, no va signar l'acord.

La raó de ser, tant de la unitat d'actuació ara declarada nul·la com del conveni amb els privats, era que els terrenys de cessió obligatòria no eren aptes per a la ubicació d'equipaments públics i que, per tant, calia una cessió addicional d'aparcaments i locals per tal d'acollir aquests equipaments. I aquí rau, precisament, la causa de la nul·litat que ha estimat el Tribunal Superior: les cessions obligatòries han de fer-se en sòl i els terrenys cedits han de ser adequats per a les finalitats d'equipaments a les quals es destinaran. Segons la sentència de l'alt Tribunal, el fet que el Comú i els particulars acordessin un conveni per complementar la cessió evidencia que que el 15% de terrenys cedits, els de la finca del Roc de Sant Pere, no compleixen les condicions per ser destinats a equipaments i, per tant, la cessió «és nul·la de ple dret».

A més, el Superior també considera nul el conveni de cessió de les places d'aparcament i els locals, ja que en aquest cas la llei no permet substituir la cessió de terrenys per una altra de naturalesa diferent. «En sòl urbanitzable conceptualment no és admissible la substitució de l'obligació de cessió de terrenys destinats a equipaments col·lectius i serveis per l'obligació de construcció i posterior cessió», afirmen els magistrats a la sentència.

Segons l'alt Tribunal, la substitució de la cessió de terrenys per un altre tipus d'obligació només és possible en dos supòsits: El primer i més evident, quan es tracti de sòl urbà consolidat en què la cessió en terrenys és materialment impossible. El segon supòsit és aquell en què el sòl és urbà no consolidat o urbanitzable –i, per tant, la cessió en terrenys seria possible– però es tracta d'una zona on el comú o el quart ja disposa de suficients terrenys. La unitat d'actuació del Falgueró, segons s'especifica a la sentència, no encaixa en cap d'aquests supòsits.

Aparcaments, locals i zona verda / La cessió complementària prevista al conveni que ara ha quedat anul·lat era de 75 places d'aparcaments de vehicles en un dels futurs edificis, places que havien de ser explotades pel Comú de forma autònoma. També es preveia la cessió gratuïta de la propietat de 488 metres quadrats de locals destinats a equipaments públics ubicats a la futura plaça del conjunt. D'altra banda, els propietaris també es comprometien a assumir el cost de condicionar l'espai verd situat al sòl de cessió, és a dir, a la finca del Roc de Sant Pere.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT