PUBLICITAT

Restaurants, hotels i discoteques volen participar en la llei del fum

  • Els sectors més implicats consideren que no és bo copiar els països veïns, sinó aprendre dels seus errors
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una dona fuma a la barra d'un bar Foto: FRANCESC CASALS

Com a la resta dels països veïns, els restaurants, els hotels i també els locals d'oci nocturn són els principals sectors afectats per una llei que vulgui regular el consum del tabac. Lluny d'estar en contra d'aquesta iniciativa legislativa popular que ara està en mans de la Sindicatura per validar les signatures els representants d'aquests sectors han comentat a EL PERIÒDIC D'ANDORRA que consideren necessària la seva participació en la creació d'aquesta norma.

Des de la Unió Hotelera, associació que aglutina hotelers i restauradors, el seu president Xavier Palou, va explicar ahir que si la iniciativa legislativa popular va endavant i es vol crear la llei per regular el consum del tabac, «no ho podem fer com molts cops fem de copiar-ho dels països veïns perquè ja hem vist el que ha passat a Espanya, que molts locals han fet la inversió per homologar-se amb la norma i ara tornen a prohibir-ho d'una manera més rotunda, s'ha de fer amb la participació de tots els sectors implicats i amb el major consens», va dir Palou.

Per la seva banda, el president de l'Associació de Locals Nocturns d'Andorra (ALNA), Joel Orobitg, va explicar que la tendència en l'àmbit mundial és en la regulació en aquesta matèria «i no podem tancar els ulls, la inèrcia també arribarà aquí i ens agradaria que des del Govern contactaren amb els diferents sectors per decidir com s'han d'homologar els locals, entre altres qüestions», va explicar.

Zonificació dels espais / Tal i com ha passat als països veïns la regulació del consum del tabac ha comportat que en certs llocs on tradicionalment es podia fumar com els locals d'oci nocturn, però també els bars i els restaurants hagin de prendre unes mesures per dividir les zones de fumadors i de no fumadors. Aquí a Andorra només un local nocturn, un bar a Ordino, va ser el que es va llançar a prohibir el fum al seu interior. També s'han afegit a aquesta postura alguns restaurants del país.

Aquests canvis venen donats perquè cada cop més els turistes que arriben al Principat estan més conscienciats o educats alhora de respectar els altre en el tema de l'emissió dels fums en certs locals. «Molts dels clients ens pregunten contínuament si als nostres hotels o restaurants es pot o no fumar», va explicar Palou, qui a més va explicar que en cas que un local vulgui prohibir el consum del tabac ho pot fer però no hi ha cap marc legal que l'empari, per tant en aquest aspecte hi ha un buit legislatiu.

I és que el turista espanyol i francès se sorprèn quan veu que per tot arreu es pot fumar al Principat.

La determinació d'espais als restaurants, hotels o discoteques és una de les qüestions que més preocupa al sector si finalment aquesta llei tira endavant. Aquesta zonificació suposa una forta inversió per als empresaris dels sectors, i una preocupació important per aquells locals de dimensions reduïdes.

És per aquestes raons que els sectors implicats reclamen una flexibilitat en cas que la llei tiri endavant alhora de fixar les mesures per aplicar-ho, i per això reclamen formar part de la taula de treball que es formi per discutir aquestes qüestions. Pel que fa a la iniciativa legislativa popular, a pilota ara passarà en mans del Govern que decidirà si es passa al Consell General per la seva aprovació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT