PUBLICITAT

La Sindicatura rep la proposició de llei per regular el consum de tabac

  • Un total de 2.209 signatures avalen el text, xifra que suposa una mica més del 10% del cens electoral nacional
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una persona fuma una cigarreta en un espai públic Foto: TONY LARA

Els promotors de la iniciativa legislativa popular (ILP) per regular el consum de tabac en els espais públics tancats van lliurar ahir a Sindicatura la proposició de llei que deriva d'aquesta campanya, acompanyada d'un total de 2.209 signatures que avalen el text i que suposen una mica més del 10% del cens electoral. La portaveu de la campanya, Noemí Rodríguez, es va mostrar satisfeta de poder tirar endavant aquesta ILP , «en un moment de creixent desafecció dels ciutadans caps a la política», i més perquè es tracta d'una proposta «per garantir la salut dels no fumadors i també dels fumadors, mitjançant la prohibició de fumar al lloc de treball». Amb tot, Rodríguez va reconèixer el risc que la proposició decaigui si es convoquen eleccions anticipades i, consegüentment, la legislatura s'esgoti abans del que estava previst.

Els membres de la campanya per regular el consum de tabac en espais tancats mostraven ahir cara de satisfacció quan van entrar a Sindicatura amb una caixa verda que contenia la proposició de llei i totes les signatures que acompanyen el text. El síndic general, Josep Dallerès, va rebre la documentació de mans del grup promotor, format per Eduard Navarro, Ricard Romero, Antoni Ferraz i la mateixa Noemí Rodríguez.

Tal com va informar la portaveu, ara s'inicia l'etapa de validació de les signatures, «que podria estar enllestida a final de setmana». Aleshores, el Govern disposarà de tres setmanes (15 dies hàbils) per emetre el seu criteri i, finalment, si se superen satisfactòriament tots aquests passos, el text passarà el primer tràmit al Consell General, que és que es prengui efectivament en consideració.

Rodríguez està convençuda que, en aquests moments, hi ha una «bona predisposició» davant d'aquesta iniciativa legislativa popular, ja que es tracta de la primera iniciativa d'aquest tipus que es tira endavant al Principat, emparant-se en el que preveu el punt 2 de l'article 58 de la Constitució: «tres comuns conjuntament o una desena part del cens electoral nacional poden presentar proposicions de llei al Consell General».

En qualsevol cas, en aquests moments no existeix cap reglament que determini amb exactitud el procediment que cal seguir per tirar endavant una proposició de llei que deriva d'una iniciativa legislativa popular. És per aquest motiu que els promotors de la campanya han volgut aprofitar «ara que hi ha la sensibilitat» per presentar les signatures, encara que una eventual dissolució prematura del Consell General pugui fer decaure la proposició.

L'objectiu de la proposició de llei és prohibir el consum de tabac a tots els llocs de treball, inclosos els bars i restaurants. Això no obstant, el text preveu que el Ministeri de Salut pugui permetre que s'habilitin zones de fumadors, sempre que es garanteixi la salut dels no fumadors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT