PUBLICITAT

La Gavernera està ara a poc més de la meitat de la seva capacitat

  • Els serveis d'atenció potencien el treball amb les famílies i el centre passa a acollir 13 menors
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La porta d'entrada del centre d'acolliment per a infants La Gavernera Foto:TONY LARA

El centre d'acolliment d'infants La Gavernera té, en aquests moments, 13 menors residents, una xifra que està clarament per sota del pic de 23 nens i nenes que es va assolir l'any passat. En la presentació de dades que el Govern va fer ahir amb motiu de la imminent celebració del Dia Mundial dels Drets dels Infants, la secretària d'Estat d'Igualtat, Magda Mata, va recordar que el límit de La Gavernera se situa entre els 22 i els 24 residents, de manera que, ara mateix, el centre està a poc més de la meitat de la seva capacitat. Mata va explicar que els programes i serveis d'atenció a la infància potencien, cada vegada més, la figura de l'educador social, que treballa directament amb les famílies i evita que alguns infants hagin d'ingressar al centre d'acolliment.

«Hi ha menys menors al centre d'acolliment perquè, des de l'any passat, hem fet intervencions més incisives», va assegurar la secretària d'Estat d'Igualtat. Magda Mata va afegir que, actualment, s'entra més «a l'esfera privada» de les famílies a través de l'educador social i que aquest desenvolupa una feina important en aquest àmbit per evitar, en la mesura que sigui possible, que l'infant hagi de ser separat del nucli familiar. «La retirada d'un infant de la seva família és una mesura molt dura i agressiva i, en aquest sentit, s'ha notat molt la introducció de la figura de l'educador social», va insistir Mata.

Programes i serveis / Els programes i serveis d'atenció a la infància que tira endavant el Govern es divideixen, bàsicament, en quatre branques. A més del centre d'acollida, hi ha un equip de protecció de la infància, el programa d'acolliment familiar i el servei d'adopcions.

L'equip especialitzat de protecció de la infància ha obert, aquest últim any, un total de 47 expedients de menors que, sumats als que estaven en fase de seguiment, suposen un total de 118 casos tractats en el que portem de 2010. Igualment, s'han tancat 75 expedients. L'objectiu general de l'equip, tal com va assenyalar la tècnica d'Atenció Social a la Infància Ruth Mallol, és «oferir al menor que es troba en situació de perill les mesures de protecció necessàries per garantir el seu desenvolupament, biològic, psicològic i social». Mallol va reconèixer que, en la majoria dels casos tractats per aquest equip, «hi ha negligència per part dels progenitors».

Crida a les famílies d'Acolliment / Pel que fa a l'acolliment, tant Mata com Mallol van aprofitar l'ocasió per fer una crida a les persones que puguin estar interessades en participar en aquest programa perquè s'informin i s'animin a entrar a la bossa de famílies disposades a acollir un infant. Mallol va aclarir que les famílies que s'incorporen en aquesta bossa reben una formació inicial, que persegueix l'objectiu de «capacitar-les» i de fer efectius acolliments de menors que s'adaptin tant al perfil de l'infant com de la família d'acollida.

Aquest any hi ha 11 menors acollits en família aliena –en total, hi ha 7 famílies d'acollida, que són les que formen part de la bossa amb què compta el programa. A banda, hi ha 20 menors acollits en família extensa, i és que, tal com va dir la secretària d'Estat d'Igualtat, «sempre que sigui possible, es mira de prioritzar la família extensa: avis, tiets, etcètera».

L'acolliment temporal és un recurs temporal, «de protecció als menors que, per diferents circumstàncies, no poden viure amb la seva família». Per a les persones responsables d'aquest programa és important que les famílies d'acollida tinguin clar, des del primer moment, que aquesta situació no és indefinida i que no es tracta d'un tipus d'adopció. El programa ofereix als infants i adolescents un espai dins d'una família, «mentre no puguin retornar amb la seva família d'origen».

Quant a les adopcions, des de l'any 1992, s'han adoptat 73 menors al Principat. Mallol va apuntar que, en el marc de la Convenció sobre els drets dels infants de les Nacions Unides, «l'adopció està concebuda com el dret que té un infant a tenir una família, i no com el dret que té una família a tenir un infant».

Finalment, en el repàs als programes i serveis de protecció a la infància i adolescència, Mallol va fer esment dels dos pisos de què disposa el Govern a l'edifici Jovial des del mes de juny passat. Actualment, en aquests pisos hi viuen dues noies, si bé hi ha un tercer jove que s'hi traslladarà properament.

L'objectiu d'aquests pisos és oferir als joves «el suport necessari per tal que cadascun d'ells pugui arribar amb les màximes garanties d'èxit a la seva plena autonomia personal, en tots els àmbits». A diferència del que passa amb La Gavernera, la participació en aquest programa és lliura i voluntària, ja que es tracta de persones que ja han complert els 18 anys. El joves reben suport del mateix educador que els tractava mentre eren al centre d'acolliment.

La celebració del Dia Mundial dels Drets dels Infants tindrà lloc aquest dissabte i consistirà en un seguit de tallers a Illa Carlemany.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT