PUBLICITAT

Xavier Granyó: ''Els nostres diners han de circular en la nostra economia''

P.G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Xaier Granyó en un despatx de les dependències del CACI. Foto: TONY LARA

Xavier Granyó abandera la lluita contra l’Intrusisme de l’administració. Com a coordinador del CACI mostra la seva implicació en aquesta lluita i ho fa amb l’objectiu primordial de protegir l’economia del país. Ell sap que encara queda molt per fer. Mentre Andorra no formi part del mercat comú europeu, l’intrusisme empresarial que persegueix continuarà.

–Primer que res, caldria identificar què és l’intrusisme.

–Sí, es pot dir que entenem per intrusisme com la realització d’activitats econòmiques empresarials o professionals, exercides amb ànim de lucre, sense gaudir de l’autorització i/o de la capacitació professional requerida. Aquesta és la definició de l’intrusisme empresarial. Però en l’àmbit penal, també podem trobar-hi definit l’intrusisme com a conducta delictiva. A l’article 449 del vigent Codi Penal es diu que es castiga amb pena d’arrest, qui exerciti actes propis d’una professió sense posseir el corresponent títol acadèmic que acrediti la capacitació necessària que l’habiliti per al seu exercici. L’administració general no pot sancionar aquest tipus d’intrusisme però devem denunciar-ho prop dels òrgans competents de la jurisdicció penal, en aquest cas a la fiscalia.

– Però on es marca el límit?

–Quan s’exerceixen activitats lucratives d’àmbit comercial o professional sense els permisos escaients és quan es produeix la conducta intrusa, així doncs el límit el tenim molt clar, i són les autoritzacions i declaracions prèvies escaients.

– ¿Per què es crea el CACI?

–La creació del CACI respon a una de les demandes, que des de fa anys reivindica el sector privat empresarial. En certa manera, el CACI pretén obrir i facilitar uns canals de comunicació i interacció entre l’Administració i el sector.

– ¿Quin són els assumptes que atén el departament i com ho fa?

–De moment, el CACI roman obert les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. Pot ser hem exagerat però la inexperiència ens fa ser agosarats. L’atenció física es fa en horari d’administració a l’edifici del Prat del Rull. però també s’atén virtualment, mitjançant la bústia electrònica [email protected], i telefònicament, mitjançant el número gratuït 180 00 180. Qualsevol persona que precisi qualsevol consulta relativa a l’intrusisme pot contactar amb el CACI, que servei per canalitzar les queixes, neguits i denúncies. Des del centre actuem sota el principi de la confidencialitat, per tant es protegeix la identitat de la font denunciant.

– ¿Pot posar exemples de les consultes que més es repeteixen?

–El CACI rep principalment comunicacions relatives a presumptes conductes intrusives, majoritàriament per correu electrònic i per via telefònica. Com a exemples podem posar que hem atés denúncies relatives a la realització de treballs industrials per empreses estrangeres, la prestació de petits serveis professionals, com pintura, classes d’idiomes o de repàs per per persones no autoritzades, la prestació de serveis d’intermediació, administració i gestió immobiliària sense autorització, noi estar col·legiats. A més també venen denúncies sobre particulars que compravenen productes i mercaderies sense tenir el pertinent Registre de Comerç i Indústria o empreses autoritzades al Principat que s’extralimiten en les seves activitats, provocant situacions de veritable competència deslleial front els seus competidors.

– A partir d’una queixa o denúncia ¿quin protocol s’activa?

–Quan rebem la comunicació s’actua de dos maneres, si és consulta, s’intenta donar resposta immediata en el més breu termini. Si és una queixa o denúncia sobre una conducta d’un presumpte intrusisme i s’està produint en aquell moment, s’activa un operatiu immediatament sota la coordinació del CACI. amb inspectors de diferents departaments del Govern, com Comerç, Transport, Immigració o Finances, així com la Duana i el cos de Policia. Si la conducta denunciada s’ha produït amb anterioritat, aleshores iniciem una investigació per tal de poder coordinar una operació que objectivi enxampar a l’intrús la propera vegada que actuï al país, o es fan també els advertiments necessaris per tal d’evitar que es reprodueixi la conducta.

– ¿Com està la legislació andorrana en aquesta matèria?

–La legislació andorrana, com succeeix en la majoria de legislacions del nostre entorn, no tracta de forma agrupada o codificada a l’intrusisme empresarial. Depèn de la matèria o de l’àmbit on es produeix la conducta intrusa, s’apliquen diverses normatives. El Govern, però ha entrat a tràmit parlamentari, un projecte de llei que pretén reactivar l’economia, on s’hi contenen diferents mesures directament relacionades amb la lluita i prevenció de l’intrusisme.

– ¿Com pot l’intrusisme afectar la nostra economia?

–Els efectes sobre l’economia són nefastos. Cada cop que contracten una empresa estrangera, els nostres diners marxen cap un altre país. A més, una empresa andorrana deixa de fer una feina, perd productivitat, i competitivitat i personal. Cada cop que contractem una persona no autoritzada, una empresa o professional acreditat deixa de fer aquest treball, aquesta és una demostració evident de competència deslleial.

–Com es pot acabar amb l’intrusisme?

–Aquesta és una pregunta molt interessant que penso no li sabré respondre. L’intrusisme és un mal endèmic que es reprodueix en qualsevol societat econòmica avançada. La seva eradicació és simplement impossible, el que cal és posar els mitjans necessaris que lluitin contra les conductes intrusives d’una forma eficaç, alhora que s’han de planificar polítiques que en permetin la seva prevenció. Una forma simple d’acotar-lo, malauradament passa per actualitzar i endurir les sancions aplicables. Amb els mitjans de què disposa l’Administració, només podrem acotar l’intrusisme si comptem amb l’ajuda i col·laboració dels diferents sectors implicats i afectats per aquestes pràctiques, és per això, que un cop més sol·licitem la col·laboració dels empresaris, dels gremis professionals, de les associacions i de qualsevol particular a qui li pugui inquietar la bona marxa de la nostra economia, fet pel qual, una de les mesures implementades per la Comissió de lluita contra l’intrusisme ha estat la creació d’aquest centre d’atenció CACI. En una situació de bonança econòmica ningú diu res, però ara hem d’intentar que els nostres diners circulin en la nostra economia.

–Cal doncs, una major sensibilització de la població al respecte.

–Sí. Hem de fer tots una reflexió per veure que és el que faig si contracte una empresa de fora del país, i si la contracto d’aquí. Ara per ara no juguem en igualtat de condicions amb la resta dels països veïns i per això no podem ser competitius fora. Volem previndre, no només sancionar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT