PUBLICITAT

Els guies turístics del país volen la prohibició de l'exercici dels de fora

  • El col·lectiu reclama una llei que reguli la seva professió i una formació reglada específica
P.G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Bueeiarelcief i Suñe. Foto: TONY LARA

És ara i més que mai que els guies turístics d’Andorra reclamen una llei que reguli la seva professió. Ara perquè després de més de 20 anys treballant i des del 2002 que es va crear l’associació, cap ministre els havia fet cas. Així ho asseguren Marisa Bueeiarelcief i Maria Rosa Suñe, vicepresidenta i secretària de l’Associació de Guies Turístics d’Andorra. Amb la primera posada en contacte amb el ministre de Turisme, Claude Benet, el col·lectiu vol treballar perquè es prohibeixi l’activitat dels guies turístics que venen de fora.

Mitjançant la llei, des de l’associació reclamen que la professió del guia turístic sigui reconeguda. Així i a finals d’aquest mes tenen prevista una segona reunió amb el ministre de Turisme per tal de tancar la programació d’una formació que també reivindiquen perquè es faci des del Govern i que suposi una acreditació i un identificatiu inèdit com a guia turístic d’Andorra.

Els guies del país treballen amb contractacions eventuals que els fan les mateixes agències de viatge. Mentre altres guies, espanyols i francesos, i inclòs conductors d’autobusos de fora fan de guies. Un intrusisme que denuncien des de l’associació. «Volem evitar aquest intrusisme i a més evitar discursos de guies forans que diuen coses com que Andorra pertany un any a França i un altre a Espanya», va explicar la vicepresidenta de l’associació.

FORMACIÓ VARIADA / La formació serà doncs el primer pas que donaran de la mà del ministeri de Cultura. Es pretén que mitjançant un examen de fins a 70 preguntes, els futurs guies tinguin un coneixement bàsic de la història i de la cultura andorrana. Aquesta formació serà molt variada, ja que es preveu fer cursos de com parlar amb públic, així com formació sobre solucions amb una visita o situació de conflicte, fauna i flora, entre d’altres. «El guia turístic no fa tant sols de guia, de vegades ens plantegen situacions difícils», explica Suñe, després de contar situacions com la mort d’algun excursionista.

A partir de gener es vol tenir aquest primer pas del reconeixement del guia turístic totalment enllestit, amb una formació reglada i un distintiu identificatiu del guia turístic d’Andorra.

PRESÈNCIA AL BUS TURÍSTIC /Des del col·lectiu critiquen que el Bus Turístic no se’ls tingui en compte alhora de fer excursions. Així també reclamen la seva presència en esdeveniments com congressos internacionals que es desenvolupen al país.

Volem que la regulació de la nostra professió es faci ja, però bé, i per això volem estar dins i col·laborar amb el Govern, els comuns, les agències de viatge, Andorra Turisme, i els organismes que facin falta», va explicar la vicepresidenta de l’associació.

Des del col·lectiu consideren que la millor manera de promoure el seu treball és prohibir l’exercici dels guies que venen de fora. A més recorden que els guies que venen de fora són més cars. De fet la mitjana de preus estipulats pels guies turístics d’Andorra és de 80 a 100 euros per dia, mentre que els guies espanyols cobren un mínim de 150 euros la jornada.

L’associació formada per 25 guies, reclamen una cobertura de la seguretat social a través d’una quota de cotització mensual . Ara per ara treballen pocs mesos a l’any i el que volen es mitjançant la col·laboració amb l’Administració treballar tot l’any amb una «promoció d’un turisme de qualitat», va dir Bueeiarelcief.

Els guies turístics del Principat també tenen contacte amb l’Associació de Guies de Muntanya i volen establir treballs conjunts en algunes excursions on gent major o persones amb discapacitats es desplacen a llocs de muntanya i requereixen l’ajuda més preparada dels guies de muntanya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT