PUBLICITAT

La futura seu de la Justícia i els seus entorns agafen forma

  • L'edifici s'ubicarà a l'actual aparcament Tobira i el projecte global pretén establir «un nou skyline» a Andorra
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Fotografia del projecte elaborat pels privats. A l'esquerra, tocant al riu, l'ubicació de la Seu de la Justícia, contigu al carrer Baixada del Molí Foto: TONY LARA

El juliol de l’any passat s’anunciava la supressió del projecte de la Seu de la Justícia, que havia d’anar ubicada a la zona contigua al Consell General. El Govern va al·legar falta d’espai, però poc temps després d’anunciar aquesta renúncia, presentava una nova ubicació, el Prat del Rull. Un any i cinc mesos després aquest preprojecte ja té forma visual, i esta més a prop de ser una realitat.

La futura Seu de la Justícia ocuparà 2.600 m2 i s’ubicarà on actualment hi ha l’aparcament Tobira, a tocar del riu i limitant amb el carrer Baixada del Molí. A més de l’edifici, el Govern haurà de finançar la construcció de dos vials, un de 18 metres paral·lel al riu i que s’estendrà fins al carrer Doctor Vilanova, i un a la cara posterior, en el qual s’hi faran edificacions d’habitatges i d’oficines. El projecte del Govern s’emmarca en la fase 1 del pla parcial el·laborat pels propietaris dels terrenys. Començarà l’any vinent i té una durada màxima prevista de cinc anys.

Pel que fa a la fase 2, és on prenen protagonisme els propietaris privats. Són un total de sis i s’han posat el 100% d’acord en l’elaboració del pla parcial, que també compta amb la total aprovació del Comú. Aquesta segona fase té una durada de sis anys i tot i que legalment pot iniciar-se paral·lelament a l’obra governamental, tot apunta que començarà un cop aquesta s’acabi.

El projecte privat contempla diverses edificacions, unificades i que ocuparan un espai aproximat de 29.000 m2 . Podran tenir una alçada màxima de 15 pisos, o el que és el mateix, de 48 metres d’alçada. Segons estipula el pla parcial, l’edificabilitat contempla un màxim de 782 habitatges de 90 metres quadrats de mitjana. Es crearan edificis de despatxos, pensats pels advocats i d’altres treballadors del món judicial.

D’altra banda, i per primera vegada al país, el projecte planteja la edificació de sòcols, és a dir, de primeres plantes que ocupen el 100% de l’espai i que interconnecten els blocs d’edificis. Estan pensats per a posar-hi locals comercials. Amb tot, i tenint en compte també l’alçada i les característiques dels edificis, els privats asseguren que aquest projecte marcarà «un nou skyline» a la parròquia i conseqüentment al país, segons apunten en l’escriptura del pla parcial. Per a aconseguir-ho, els propietaris hauran d’invertir prèviament 2,6 milions d’euros per a convertir el sòl urbanitzable un sòl urbà consolidat. El propietari amb més terreny haurà d’aportar 900.000 €.

Una connexió i un espai protegit / El pla parcial permet edificar en la seva totalitat a excepció d’una unitat d’actuació, que queda protegida. Es tracta de la borda Casadet, on actualment hi ha el restaurant Borda Pairal. L’establiment, a més, guanyarà una zona verda als seus entorns, i un vial d’entrada restringit al trànsit, venint des del carrer doctor Vilanova.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT