PUBLICITAT

La insulina, la dieta i l'exercici

  • L'Associació de Diabètics d'Andorra va recomanar combinacions d'esmorzars energètics
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una nena observa com li realitzen una punció per mesurar el sucre, ahir. Foto: TONY LARA

L’Associació de Diabètics d’Andorra (ABDA) va organitzar ahir dues activitats per celebrar el Dia Mundial de la Diabetis. El Centre Cultural de la Llacuna va acollir un taller sobre com confeccionar un esmorzar equilibrat per a persones que pateixen la malaltia, segons va informar l’ANA. L’acte va congregar a una trentena de participants que van poder comprovar quines combinacions d’aliments poden fer per començar el dia amb energia tot mantenint els nivells de sucre a ratlla.

Tal i com va recordart el president de l’ABDA, Eduard Reinoso, l’autocontrol és primordial pels pacients que han d’equilibrar tres pilars fonamentals: la medicació amb la insulina, la dieta i l’exercici. «S’han de controlar tres potes d’una mateixa taula», va exemplificar. És per aquest motiu que el Govern està treballant per crear un grup d’especialistes multidisciplinar per tractar millor la diabetis. Seran un conjunt de metges que compartiran la informació dels pacient per poder abordar-ne millor la malaltia. «La intenció és treballar amb la modificació dels costums perquè els pacients aprenguin a autocontrolar-se i les persones sanes desenvolupin la malaltia el més tard possible», va explicar la ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet. En l’últim any, s’ha creat una unitat de diabetis específica a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, un fet que fa sentir molt més segurs als pacients segons comenten els mateixos afectats.

De tota manera, encara queda camí per recórrer. Segons va explicarReinoso, la pròxima fita és aconseguir millorar l’atenció que els nens diabètics reben a l’escola, tal i com va anunciar ahir aquest rotatiu. Tot i que actualment l’associació ajuda a resoldre problemes puntuals, la intenció és que els infants no se sentin discriminats alhora d’anar a colònies o participar en celebracions de l’escola. A més, els diabètics consideren que el preu dels aliments adaptats a aquest col·lectiu són desorbitats. Si el quilogram de sucre en un supermercat es paga entorn els 60 cèntims, el producte adaptat per a ells costa 9 euros.

Per altra banda a la Plaça del Poble, els ciutadans que passaven tenien la possibilitat de realitzar-se proves de glucosa. Una vintena de persones ha optat per fer-se el test i la majoria ha sortit amb els nivells normals.

L’associació compta amb uns cinquanta inscrits. La xifra real d’afectats per aquesta malaltia encara no s’ha pogut determinar perquè no hi ha un registre fiable. Segons Reinoso, «hi ha molts pacients que passen per dos metges diferents i aquestes visites fan que quedin registrats dues vegades».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT