PUBLICITAT

L'ADBA vol potenciar l'atenció dels nens diabètics a les escoles

  • L'Hospital ja ha posat en marxa la unitat específica per tractar la patologia i l'any vinent s'activarà la xarxa de salut
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una voluntària de l'Associació de Diabètics d'Andorra fa una prova de mesurar la glucosa, l'any passat en el Dia Internacional de la Diabetis Foto: EL PERIÒDIC

En l’actualitat hi ha nens a les escoles que no poden fer diverses activitats extra com anar-se’n de colònies pel simple fet de ser diabètics. La malaltia crònica que pateixen no els ho impedeix però sí els mateixos centres que no es fan responsables. Per aquest motiu des de l’Associació de Diabètics d’Andorra (ADBA) es vol promoure a partir de l’any vinent l’atenció dels nens diabètics a les escoles. La cura d’aquesta patologia ha donat aquest any grans passades amb la creació d’una unitat de diabetis específica a l’hospital i amb la redacció del document marc, que està ultimant-se, per posar en marxa l’any vinent la xarxa de salut de la diabetis.

Des de Catalunya i recentment s’ha creat un protocol entre la conselleria de Salut i Educació per l’atenció dels escolars que pateixen diabetis. A Andorra es vol seguir aquestes línies a partir de l’any vinent buscant voluntaris que puguin facilitar als escolars diabètics la pràctica, sense cap tipus de discriminació, de qualsevol activitat extraescolar. «Estem en contacte amb l’associació catalana i nosaltres també volem tenir voluntaris a les escoles», va explicar ahir Eduard Reinoso, president de l’ADBA.

Des del col·lectiu es troben satisfets de la posada en marxa de la unitat de diabetis que a l’hospital ja està passant consulta. La directora de Salut Pública, Margarida Coll, va explicar que aquesta unitat aconsegueix lligar l’atenció externa i la de proximitat. A través d’aquesta unitat específica que ha començat amb la figura principal d’un coordinador, es dona suport a l’atenció primària i es realitza una visita de manera integral.

La unitat específica forma part de la xarxa de salut de la diabetis que l’any vinent començarà com a prova pilot. En l’actualitat s’està preparant el document marc que estableix totes les accions a realitzar dins d’aquesta xarxa. «Com a la resta de les xarxes de salut, amb aquesta, el pacient diabètic té tots els recursos sanitaris al seu voltant», va explicar la directora de Salut Pública.

Una altra demanda del col·lectiu afectat per aquesta malaltia crònica, és la de tenir un carnet de diabètic per identificar en cas d’urgència la seva malaltia. Aquest carnet serà una més de les accions que es desenvoluparà amb la xarxa en marxa. Coll va explicar que aquest carnet ha d’anar lligat amb la història clínica de cada pacient que es tindrà a partir de l’aplicació de la xarxa.

És també amb la xarxa quan es podran tenir xifres fiables de la població afectada de la diabetis a Andorra. Unes xifres que ara s’ignoren i que són necessàries per poder planificar actuacions des del ministeri de Salut. Les últimes estimacions que Salut Pública va donar sobre la influència d’aquesta malaltia, és que entre el 6 i el 8% de la població pateix diabetis. A països veïns com Espanya aquest percentatge és del 12%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT