PUBLICITAT

El teixit empresarial s'estabilitza entorn dels 7.300 negocis

  • Durant el primer semestre d'aquest any s'han tancat 351 establiments, 143 dels quals són comerços
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un establiment a la capital anuncia el seu tancament en un cartell. Foto: ONA MORANTE

El balanç entre les altes i les baixes del teixit empresarial del Principat ha provocat que la xifra total de negocis s’hagi mantingut constant durant els últims quatre anys. En les darreres dues dècades, la creació de noves activitats econòmiques ha estat sempre per sobre dels tancaments, cosa que ha fet incrementar de les 5.124 empreses del 1986 a les 7.356 de l’any passat. En canvi, des del 2006 han tancat portes pràcticament el mateix número d’establiments que han obert, fent estabilitzar la xifra global d’empreses entorn les 7.300, segons va informar l’ANA ahir.

Segons les dades facilitades pel Govern, el primer semestre d’aquest 2010 ha seguit els mateixos passos que en l’últim quinquenni. Durant els sis primers mesos de l’any, la massa empresarial ha perdut un total de 351 negocis, 143 dels quals dedicats al comerç i 89 que operen en el sistema financer, d’assegurances i serveis empresarials i personals. A més, també s’han clausurat 71 establiments industrials i de transport i 48 en el camp de l’hoteleria i la restauració.

En comparació amb el primer semestre dels últims dos anys, el nombre de baixes en els diversos sectors indica que se segueix la mateixa tendència, que situa el comerç com al sector que pateix més tancaments. Tot i això, els serveis empresarials i personals han vist desistir més emprenedors del normal. Si de gener a juny del 2008 i del 2009 es mantenien entorn les seixanta, aquest any han sobrepassat les vuitanta baixes.

MES TANCAMENTS QUE OBERTURES / D’altra banda, les obertures han estat lleugerament menors que els tancaments ja que s’han afegit 332 empreses al global de la xifra de negocis del país. La majoria d’entitats, 119, al sistema financer d’assegurances i serveis. 116 són els emprenedors que han obert les portes en el sector comercial, una xifra a molta distància de les cinquanta empreses establertes en el món de la indústria i els transports, i de les 47 noves activitats econòmiques del sistema hoteler i de la restauració.

L’evolució dels registres, en comparació al primer semestre dels últims dos anys, indica que el Principat perd empreses en el sector de la indústria, que s’havia incrementat des del 2008 i que durant el 2010 ha vist com tancaven una vintena de negocis. En canvi, els altres sectors han aconseguit seguir progressant, sobretot el sistema financer, de serveis personals i empresarials que ha pràcticament han doblat el seu nombre.

A més, el moviment del global de les empreses entre les diverses parròquies és fluctuant en els últims anys. L’any passat el territori que va resoldre més positivament el balanç entre altes i baixes d’establiments va ser Encamp amb onze emprenedors, un més que la segona en el rànquing, Canillo.

Les que més van veure com es destruïen comerços van ser Escaldes-Engordany que en va perdre 33 i Sant Julià de Lòria, amb 14 empreses menys que les que es van crear. En canvi, un any abans la capdavantera va ser la Massana amb més altes de negocis i les últimes classificades varen ser la parròquia encampadana i la capital.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT