PUBLICITAT

Vela esquiva la crisi: Cultura disposarà d'1,5 milions més

  • La partida de Promoció passa en tres cursos de 300.000 a 1,1 milions d'euros
M. R. / A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
A la dreta, l'església de San Samuele, a tocar del Gran Canal, que acollirà el pavelló andorrà de la Biennal. Foto: EL PERIÒDIC

Bones, òptimes notícies per al ministeri de Cultura. El departament que encapçala Susanna Vela gestionarà al 2011 prop de 8 milions d’euros. Un pessic considerable que suposa 1,5 milions més dels que el ministeri va disposar al 2009, l’últim exercici que el Consell General va aprovar els pressupostos presentats per l’executiu. Això serà, és clar, si el projecte entrat aquesta setmana a tràmit pel Govern supera l’examen parlamentari. Si és així, Cultura salvarà els mobles i afrontarà amb més optimisme que la majoria un any de retallades generalitzades. Val a dir que la previsió de despesa per a l’exercici del 2010 que els consellers van condemnar al llimb de les bones intencions socialdemòcrates ja establia un considerable increment de la dotació de Cultura. De fet, els poc més de 8 milions d’aquell document superaven per un pèl –o dos– els 7,9 que Vela preveu gastar al 2011.

Dit això, la gran incògnita ara és: ¿quines seran les partides beneficiàries de la generositat de l’executiu? I el cert és que la forma més fàcil de respondre a aquest interrogant és a contrario: només les englobades sota l’epígraf d’Administració general –és a dir, Direcció, Serveis generals i Infraestructures– experimentaran el regust amarg de la crisi i s’hauran d’estrènyer el cinturó. Serà una retallada sensible, val a dir-ho, perquè en conjunt passaran dels 3,7 milions d’euros del 2009 als 2,8 que es preveu per al curs que ve. Una caiguda relativa del 22,3% que afectarà presumiblement a la xarxa de museus i monuments. I no hi ha més males notícies: la resta d’àrees del departament experimentaran un increment dels recursos disponibles. I molt notable, en alguns casos. La grossa se l’endú Promoció cultural, que en tres cursos ha vist quasi quadruplicada la dotació econòmica en passar dels 300.000 euros (pelats) del 2009 a l’1,1 milió previst per a l’exercici que ve. En aquest salt quantitatiu sense precedents hi té molt a veure, moltíssim, la Biennal de Venècia, que tindrà lloc entre el 4 de juny i el 27 de novembre i on Andorra –a través, ja saben, del pintor Francisco Sánchez i de la fotògrafa Helena Guàrdia– participarà per primera vegada en els més de cent anys d’història de la fira. Recordem que només el lloguer de l’església de San Samuele, la seu del pavelló nacional ubicada al peu del Gran Canal, es cruspirà 120.000 euros. L’aposta és alta, però és el preu de posar una pica a l’aparador d’art contemporani més important del circuit internacional.

els arxius també ‘mullen’ / A banda de Promoció cultural, l’altra partida que experimenta un increment exorbitant és Gestió d’arxius, que passa de 421.00 euros al 2009 –l’últim exercici de referència, ja que aquest el Govern ha hagut de treballar amb el pressupost prorrogat– a l’1,1 milions de què disposarà al 2011. Cal en aquest punt recordar que el ministeri ha posat l’ull en uns terrenys ubicats a la Massana, al paratge de Santa Caterina, sota l’avinguda del Través, on preveu erigir en un futur la nova seu de l’Arxiu Nacional. Els primers passos quan es concreti la cessió seran un estudi del terreny i la convocatòria d’un concurs internacional. Cultura hi ha pressupostat 400.000 euros, així que cal anar fent calaix.

Sense arribar als registres espectaculars de Promoció i Arxius, les partides restants tampoc no es poden queixar: l’àrea de Recerca passa d’1,3 a 1,9 milions, un notable increment del 46%; la Biblioteca Nacional també veu sensiblement incrementada la dotació per al 2011, amb 509.000 euros que gairebé dupliquen els 366.000 del 2009. Caldrà comprovar si aquest generós pressupost dóna per activar d’una vegada el catàleg de la pàgina web, inoperatiu des de fa mesos –per no dir anys. Finalment, tot i que amb molta més modèstia, Política lingüística també veu com els 379.000 euros de què va disposar en l’últim pressupost es converteixen ara en 420.000.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT