PUBLICITAT

Els preus van pujar un 0,4% i situen l'IPC anual en l'1,4%

  • Ensenyament, esbarjo, i béns i serveis mantenen un comportament a l'alça
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Els preus van pujar un 0,4% durant el mes passat, un lleuger increment que situa l’IPC anual en l’1,4%. Així ho ha va fer públic ahir el Departament d’Estadística. La variació acumulada al mes d’octubre d’aquest any és del 0,9%. Les dades facilitades pel Departament apunten que mantenen un comportament a l’alça els grups que tenen unes variacions mensuals que pugen més que l’any anterior: ensenyament; que baixen menys que l’any anterior: esbarjo; i els que es mantenen estables quan l’any anterior baixaven: béns i serveis diversos.

Els grups que mantenen un efecte moderador sobre l’IPC, són aquells que tenen unes variacions mensuals que es mantenen estables mentre que l’any anterior pujaven: alimentació, mobles i habitatge; els que baixen quan l’any anterior es mantenien estables: restauració; i els que es mantenen estables com l’any anterior : salut, transport i roba i calçat.

Estadística assenyala en el seu informe d’ahir que la variació mensual de l’IPC d’octubre d’aquest any és del 0,4%. Les dades mostren les aportacions positives de la roba i calçat, l’habitatge, el transport, i l’ensenyament. En canvi, els grups que repercuteixen negativament són l’esbarjo, espectacles i cultura, i els hotels i restaurants.

LA SUBJACENT / Pel que fa a la inflació subjacent, que és aquella que no té en compte ni els productes energètics ni els frescos, ha baixat una dècima a l’octubre i se situa en el -0,1%. D’aquesta manera, es manté la diferència entre l’IPC i la inflació subjacent de l’1,5% registrada el passat mes de setembre, sobretot per la baixada de preus dels productes petroliers.

D’altra banda, l’IPC interanual de França es manté per segon mes consecutiu a l’1,6% després de registrar aquest octubre passat una variació mensual del 0,1%. En aquest mes d’octubre, van pujar els preus de l’energia així com els dels serveis. En sentit contrari, van baixar els preus dels productes manufacturats.

L’IPC interanual d’Espanya del mes d’octubre no es farà públic fins avui divendres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT