PUBLICITAT

Les empreses rebran fins a 400 euros per cada aturat contractat

  • Les quantitats es defineixen en funció del temps que porten en situació de desocupació
  • Els majors de 41 anys o menors de 30 sense experiència rebrien la subvenció més elevada
11112010_empreses
La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, i l'inspector de treball, Sergi Ruíz, durant la presentació del nou portal web de Treball. Foto: ANA / NEREA MORENO
La Taula permanent de la formació en el treball ha enllestit els dos programes per al foment de la contractació, que entraran en vigor a finals d'aquest mes. El Programa per al foment de l'ocupabilitat i la formació pràctica i teòrica en el sí de les empreses i el Programa de foment de la contractació de treballadors provinents del sector de la construcció i annexos preveuen subvencionar entre 100 i 400 euros els sous dels aturats que contractin les empreses adherint-se a aquests programes. Les quantitats es defineixen en funció del temps que porten en situació de desocupació, de l'edat dels treballadors i de l'experiència que tenen. La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, i el secretari d'Estat de Salut i Treball, Jesús de Tena, han presentat les característiques dels programes aquest dijous a la tarda davant la premsa, on l'inspector de Treball, Sergi Ruiz, també ha donat a conèixer la nova pàgina web www.treball.ad.  

Els dos programes impulsats per la taula permanent de la formació en el treball van dirigits als aturats inscrits al Servei d'Ocupació i comparteixen la majoria de les característiques tècniques, però es diferencien principalment en els seus destinataris i en que un d'ells inclou la formació i l'altre només preveu fomentar la contractació. Pel que fa al Programa per al foment de l'ocupabilitat i la formació pràctica i teòrica en el sí de les empreses preveu subvencionar entre 100 i 250 euros els sous dels aturats que hagin estat en situació de desocupació durant més de tres mesos durant l'últim any i que contractin les empreses dels sectors del comerç i la hosteleria. L'objectiu d'aquest és millorar la qualificació professional de les persones desocupades, fomentat l'ocupabilitat i aconseguint que les empreses siguin més competitives.

El programa preveu que les empreses que s'hi adhereixin designin un tutor que formi al treballador subvencionat durant tres mesos prorrogables a tres mesos més si es supera un procés d'avaluació. Les dotacions que rebran les empreses per cada aturat aniran en relació a la seva edat, experiència i al temps que hagin estat desocupats, essent els joves d'entre 31 i 41 anys, en situació de desocupació durant entre tres i sis mesos i amb experiència de menys de 12 mesos els que rebin una menor subvenció, que seria de 100 euros. Els majors de 41 anys o menors de 30 sense experiència i en situació de desocupació superior als sis mesos rebrien la subvenció més elevada, de 250 euros, per ser el grup amb més dificultats per ser contractats.

D'altra banda, el Programa de foment de la contractació de treballadors provinents del sector de la construcció i annexos no preveu cap tipus de formació perquè va dirigit a persones amb un mínim d'experiència de 12 mesos en la construcció o en sector relacionats com poden ser els lampistes. Mentre l'altre programa situa el sou mínim en el salari mínim interprofessional, aquest preveu un sou base de 1.200 euros bruts, i exigeix una durada del contracte de sis mesos com a poc. El sector de la construcció, tal com ha indicat De Tena, "és el més castigat per la cris"' i per això s'ha focalitzat el programa en aquestes persones. L'empresa rebrà per cada treballador contractat amb les bases d'aquest programa entre 200 i 400 euros al mes. Per contractar treballadors de mes de 41 anys i menys de 30 que hagin estat desocupats durant més de sis mesos, l'empresa rebrà 400 euros, mentre que si contracta joves d'entre 31 i 41 anys que hagin estat desocupats entre tres i sis mesos rebrà 200.

El secretari d'Estat de Salut i Treball ha volgut remarcar que el projecte de pressupost del 2011 preveu una dotació pressupostaria de dos milions d'euros per a aquests programes més un milió d'euros per la prestació econòmica de desocupació involuntària. Ha remarcat que segons els càlculs que es van fer al maig de l'any passat, prop de 160 treballadors podrien beneficiar-se d'aquesta iniciativa, i ha indicat que ja hi ha empreses que han demanat informació de manera informal, però que podrien estar interessades en contractar aturats en aquestes condicions.

Tot i així, De Tena, ha subratllat la voluntat de la Taula a l'hora de garantir que aquestes subvencions no perjudiquin a ningú, i que per això s'ha establert que les empreses que hagin acomiadat a algú de manera no causal en els últims 40 dies no podran adherir-se als programes, ja que sinó se'n podria fer un mal ús.

D'altra banda, no hi ha cap problema perquè una mateixa empresa pugui contractar diversos treballadors en el marc dels programes, però l'únic que s'ha de tenir en compte és que un mateix treballador no es pot adherir als dos programes i en el de formació un mateix tutor només pot formar a un màxim de tres treballadors. Perquè les empreses i els treballadors sàpiguen que disposen d'aquestes facilitats s'ha previst una campanya de difusió.

De Tena, ha volgut remarcar el treball que han fet els 12 membres de la Taula formada per representants de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, de les associacions empresarials, els sindicats i representants del Govern, i ha assegurat que sense aquests agents la feina no hagués arribat al mateix punt. De cara a un futur ha manifestat la voluntat de crear nous programes dirigits als grups més vulnerables, o de formació continuada en el sí de les empreses, però el que ha assegurat és que s'hi continuarà treballant.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT