PUBLICITAT

Salut posa en marxa una taula per debatre el model sanitari

  • Hi participaran representants del Govern, del SAAS, i dels col·legis professionals sanitaris
  • Bonet anuncia proves pilot a finals d'any de les xarxes de cures pal·liatives i d'atenció domiciliària
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


11112010_bonet
Bonet, De Tena i Rodríguez preparen la Comissió Legislativa. Foto: TONY LARA

Abans de finals de mes estarà en marxa la Taula permanent per la sostenibilitat del sistema sanitari, que haurà de servir per estudiar els eixos d'una manera unificada. La ministra de Salut, Sílvia Bonet, ha anunciat la creació d'aquesta taula en la seva compareixença, aquest dijous al matí, davant la Comissió Legislativa de Sanitat per explicar els eixos de la política sanitària. Ha indicat que en aquesta taula hi participaran representants del Govern, del SAAS, i dels col·legis professionals sanitaris. Bonet ha explicat que servirà per acabar de definir els eixos en què es treballa actualment, que engloben el pla de viabilitat, el reforç de l'assistència primària, les xarxes de salut i els sistemes de salut. En aquest sentit, la ministra ha informat que s'està avançat sobretot en les xarxes de cures pal·liatives i atenció domiciliària de les que es podrien fer proves pilot a principis d'any.
La figura del metge referent que ja havia estat anunciada, continua sense estar del tot definida, tot i que sí que s'ha avançat que passa per haver de definir un metge referent que gestioni el procés del pacient. No obstant, la ministra ha concretat que podrà haver-hi excepcions perquè els pacients puguin accedir a alguns especialistes sense haver de passar pel metge de referència. De tota manera, no ha donat més detalls ja que ha informat que és una qüestió que es continuarà debatent a la Taula de la sostenibilitat en el sistema sanitari. Un altre anunci que ha fet Bonet ha estat la millora d'equipaments del SAAS, concretament la creació d'un nou centre d'atenció primària a Ordino, que està previst amb una partida de 300.000 euros dins el pressupost del 2011.

La ministra de Salut, Benestar i Treball, ha exposat aquest dijous al matí les línies de la seva política sanitària, i les ha dividit en quatre eixos fonamentals, que són el pla de viabilitat, el reforç de l'assistència primària, les xarxes de salut i els sistemes de salut. Quant al pla de viabilitat de la branca general de la salut, planteja sobretot la reducció de les despeses, i per a això es contempla també el reforç de l'atenció primària, que permetrà reduir costos innecessaris com el que pot suposar que un pacient passi per altres metges abans d'arribar al que ha de tractar el que li passa. Per a això servirà la creació de la figura del metge referent, que serà el que tindrà el contacte més directe amb el pacient i segons el que necessiti, el desviarà a un especialista o un altre. Tot i això, la ministra de Salut, Sílvia Bonet, ha dit que s'haurà d'acabar de definir aquesta figura en la taula permanent de sostenibilitat del sistema sanitari, on es vol arribar al consens, però sí que ha avançat que es proposarà que els assegurats tinguin dret a escollir el metge de capçalera que desitgin i que puguin acudir directament a determinats especialistes com pot ser el cas dels ginecòlegs. Ha apuntat també la necessitat de regular el dret dels pacients a obtenir una segona diagnosi.

Pel que fa al desenvolupament de les xarxes sanitàries, Bonet ha exposat que les més avançades són la de cures pal·liatives i la d'atenció domiciliària, tot i que també s'està treballant en la salut mental i la diabetis. La directora del Departament de Salut Pública, Margarida Coll, ha avançat la possibilitat de realitzar una prova pilot de les xarxes més avançades a principis de l'any vinent. També ha indicat que s'està avançant en els sistemes d'informació sobre la salut, com, per exemple, la història clínica compartida, que servirà per conèixer certs aspectes dels pacients i que obrirà les portes a l'aplicació de la recepta electrònica. Bonet ha apuntat que per a això s'està comptant amb l'assessorament del departament de protecció de dades, per no compartir dades que hagin de ser privades.

En el camp dels sistemes d'informació hi ha un altre front obert que és l'enquesta nacional de salut i l'enquesta de salut mental. Quant a la primera, s'ha indicat que es troba en el procés de creació del formulari però que de cara al gener es podrà començar a fer el treball de camp i cap a l'abril podrien disposar de les dades.

L'exposició de la ministra ha donat lloc en la Comissió Legislativa a més d'un punt de conflicte. Quan la ministra ha parlat dels convenis que s'estan tancant amb Catalunya de cooperació en matèria sanitària, els reformistes n'han demanat més detalls perquè no els coneixen i Montserrat Gil ha recordat que hi ha aspectes que han de passar per Madrid perquè no són competències de la Generalitat. En aquest sentit, ha insistit en que ja fa dos anys que s'esperen acords i no s'ha avançat, però la ministra de Salut ha indicat que s'hi està treballant i que no s'ha pogut avançar més ràpid.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT