PUBLICITAT

Resistència + flexibilitat, la fórmula de la resiliència

  • El doctor Rojas Marcos porta a Andorra les claus per superar les adversitats
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Luis Rojas Marcos, amb Joan Pau Miquel i Enric Casadevall, ahir Foto: TONY LARA

El Doctor Luis Rojas Marcos, un dels referents internacionals en matèria de psiquiatria, va portar ahir al Centre de Congressos de la Capital i amb l’organització de BIBM les claus per superar les adversitats. La seva fórmula és ben senzilla però al temps de difícil aplicació, doncs de l’èxit depenen molts factors com ara les connexions afectives, l’autoestima, el pensament positiu o el control intern, entre mitja dotzena de pautes. Tot això es resumeix en el que ell va batejar com a la paraula «resiliència», que no és altra cosa que la suma de «flexibilitat i resistència».

Podia haver estat un altre mot com «flexoresistència», tal i com li va suggerir algun amic, però Rojas Marcos va optar per un concepte que desenvolupa en el seu últim llibre, Superar la Adversidad. El Poder de la resiliència. Amb aquest títol, «la capacitat de l’ésser humà de no trencar-se davant un cop físic o emocional important» és àmpliament desglossada pel professor de Psiquiatria de la Universitat de Nova York i membre de l’Acadèmia de Medicina de la mateixa ciutat, entre d’altres responsabilitats com la de ser membre del Consell de Medicina de l’Estat de Nova York i del Consell per a l’Educació en Cures Pal·liatives.

Sobreviure i ser feliç

Superar les dificultats té molt a veure, segons Rojas Marcos, amb la voluntat de sobreviure en el sentit més ampli, ja que el fet de tenir ganes de sortir endavant davant de malalties cròniques o tragèdies en els nuclis més propers, per posar-ne dos exemples, és un primer pas per a la superació dels problemes, per a aconseguir que, «tal i com fan les canyes» quan es forcen, la flexibilitat doni pas de nou a la fermesa, és a dir, la normalitat.

També l’ajuda de la família i els amics esdevé crucial en el context actual, segons va assenyalar, quan la crisi motiva dificultats com la pèrdua de llocs de treball. Rojas Marcos va justificar com «els vincles ajuden a resistir millor que aquells que viuen aïllats» i que la «manca d’esperança» és un dels errors en què mai s’ha de caure, doncs el positivisme és important a l’hora de trobar solucions.

L’acte d’ahir va inscriure’s en el cicle de conferències sobre temes de salut que organitza des de fa quatre anys BIBM amb la col·laboració d’Advance Medical, que es va iniciar amb una xerrada del cardiòleg Valentí Fuster i que ha portat a Andorra un bon grapat d’experts.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT