PUBLICITAT

La Mostra de Cinema s'obrirà amb un recull de creacions del pioner de l'animació en català

  • La proposta s'obrirà el 16 de novembre amb una selecció de pel·lícules de Segundo de Chomón
  • El cicle es farà als cinemes Modern, i finalitzarà el dia 30 d'aquest mes
10112010_cinema
La presidenta del Centre de la Cultura Catalana, Teresa Cabanes i el gerent de l'entitat durant la presentació de la Mostra de Cinema Català. Foto: ANA / N. S.
La Mostra de Cinema Català oferirà tres propostes heterogènies. La 14a cita del cicle organitzat pel Centre de Cultura Catalana (CCC) s'obrirà amb una selecció de pel·lícules de Segundo de Chomón. Entre les creacions escollides, es podrà veure el títol El hotel eléctrico. Aquest curtmetratge, que data del 1905, es disputa amb Stuart J. Blackton el mèrit de ser la primera cinta d'animació utilitzant la tècnica fotograma a fotograma de la història. La Mostra també inclourà Les veus del Pamano i Xtrems. Segons ha comentat el gerent del CCC, Arnau Colominas, el cicle pretén "apropar les produccions que, normalment, no es veuen" a la gran pantalla. La proposta tindrà lloc als cinemes Modern, s'iniciarà el dia 16 de novembre i posarà punt final el 30 d'aquest mes.
El Centre de la Cultura Catalana (CCC) oferirà tres títols heterogenis que conformaran la 14a Mostra de Cinema Català. Tal i com han informat aquest dimecres els responsables del CCC, la proposta s'obrirà el 16 de novembre a les 22 hores amb una selecció de pel·lícules de Segundo de Chomón (Terol, 1871 - París, 1929). Aquest artista va ser inventor d'efectes especials cinematogràfics, va estudiar a fons els treballs dels germans Lumière i va crear una productora on va experimentar amb el rodatge d'alguns dels primers films científics i entorn de la ficció. Entre les creacions que es podran veure al Principat destaca El hotel eléctrico. Aquest curtmetratge que data del 1905 es disputa amb Enchanted Drawing de Stuart J. Blackton el mèrit de ser la primera creació de la història en utilitzar la tècnica de rodatge fotograma a fotograma.

La idea del Centre oferint aquesta pel·lícula és recuperar la història del cinema català. "La tasca va començar amb la Plaça del Diamant per commemorar l'any Rodoreda", ha explicat el gerent de l'entitat, Arnau Colominas, que ha afegit que "la cultura cinematogràfica no és sols el que es fa ara sinó també el bon cinema que s'ha fet abans".

La segona proposta de la Mostra és Les veus de Pamano, una producció ideada per la televisió que el CCC oferirà en dues parts. Els primers 90 minuts es podran veure el 23 de novembre i la segona tanda arribarà dos dies després. L'obra narra la història d'un mestre d'escola que en plena postguerra es troba destinat a un petit poble dels Pirineus. La cinta de Lluís M. Güell compta amb Roger Coma, Francesc Orella, Montse German, Mar Ulldemolins, Àlex Brendemühl, Rosa Renom al seu repartiment i està basada en la novel·la homònima de Jaume Cabré. Precisament aquest autor s'acostarà al Principat el dia 22 de novembre per presentar el llibre.

La producció escollida per tancar el cicle de Cinema Català és l'obra Xtrems, dirigida per Abel Folk i Joan Riedweg. La creació es basa en fets reals i hi aporta uns tocs de ficció. La inclusió de la cinta respon a una demanda de la Unitat de Conductes Adictives de l'Hospital de Nostra Senyora de Meritxell.

Tal i com han recordat els responsables de l'entitat, la Mostra pretén "apropar les produccions que, normalment, no es veuen" a la gran pantalla. A més, totes les pel·lícules que s'inclouen, a part de mirar que siguin amenes, també tenen un objectiu de divulgació al darrere.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT