PUBLICITAT

La Taula de la Funció Pública obre la porta a flexibilitzar l'edat de jubilació dels funcionaris

  • En la propera reunió, el Govern presentarà tres estudis sobre els compromisos adquirits que hi ha en matèria de finançament
  • El tema de la mobilitat ha quedat tancat amb la presentació dels nou acords que s'inclouran a l'informe final
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


09112010_taula
La reunió de la taula de la Funció Pública. Foto: ANA / N.M
El tema de la mobilitat ha quedat tancat, aquest dimarts al matí, en la vuitena reunió de la Taula de la Funció Pública, amb la presentació dels nou acords que s'inclouran a l'informe final. A més, s'ha començat a estudiar l'últim aspecte que té previst tractar la Taula, que és la jubilació. En aquest sentit, s'ha obert la porta a flexibilitzar l'edat de jubilació dels funcionaris i s'ha acordat que, en la propera reunió, el Govern presenti tres estudis sobre els compromisos adquirits que hi ha en matèria de finançament. Tant sindicats com el Govern s'han mostrat oberts a analitzar noves modalitats de finançament, que segons el president de la Taula, Bruno Bartolomé, poden passar per l'augment de la cotització o per altres formes. Pel que fa a l'edat de jubilació, Bartolomé ha indicat que, actualment, una persona que tingui la voluntat de continuar treballant a partir dels 65 anys té moltes dificultats, i la proposta és buscar models més flexibles que, per exemple, estableixin uns màxims i mínims d'anys de cotització.
Un nou punt dels previstos en l'informe que ha d'elaborar la Taula de la Funció Pública ha estat tancat en la sessió d'aquest dimarts. Es tracta de la mobilitat, dins la qual s'han concretat nou acords sobre les comissions de servei o els trasllats que ja es contemplen en la llei actual, però també se n'han previst alguns de nous, com són la mobilitat per raons de salut o per conveniència del servei, ja que tal com ha informat el president de la Taula, Bruno Bartolome, "les necessitats de l'Administració canvien i hem d'estar adaptats". Bartolomé ha explicat que la mobilitat és una de les quatre branques que han d'anar encaixades en una nova llei, que són la carrera professional, el sistema retributiu i l'antiguitat, ja que per separat no tenen sentit.

D'altra banda, s'ha començat a analitzar el que preveu la llei actual entorn a la jubilació, però no s'ha tancat encara cap punt, i segons Bartolomé, en la següent reunió s'han compromès a entregar tres informes sobre les possibles mesures per assolir els compromisos que hi ha en matèria de finançament. Un d'ells es va encarregar fa anys a una empresa que encara no havia presentat les xifres, i els altres dos s'han demanat a dos economistes perquè presentin diversos models de finançament per les jubilacions.

Bartolomé ha dit que en els últims anys no hi ha hagut una bona gestió de fons i que s'ha de trobar "la manera d'omplir la caixa", que pot ser a través d'una major aportació amb les cotitzacions dels funcionaris, però també hi pot haver altres maneres. En aquest sentit, el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, no ha tancat portes a res. Ha expressat que els funcionaris estan disposats a tot el que comporti millorar la seva jubilació, fins i tot cotitzant més, però que el que no faran és cotitzar més per obtenir menys.

Entre els punts a valorar sobre la jubilació, Bartolomé n'ha indicat els anys de cotització, la presa en consideració o no de l'últim salari, i l'acumulació de punts. I sobre l'edat de jubilació tampoc ha tancat portes, ja que ha dit que ara per ara fins i tot els que volen treballar passats els 65 anys tenen dificultats per poder-ho fer, i la proposta és buscar models més flexibles. Com a idees s'han suggerit la possibilitat d'establir uns mínims i uns màxims d'anys cotitzats o valorar l'acumulació de punts. Una de les prioritats és que el treballador tingui l'opció de planificar-se i decidir una mica el seu futur sabent les opcions que té.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT