PUBLICITAT

Canillo recorre el Nomenclàtor per conservar els noms tradicionals

  • Bonell diu que no s'ha fet cas al que opina la corporació canillenca
EL PERIÒDIC
CANILLO

Periodic
L'estany de Juclà, abans de Juclar.
Foto: TONY LARA

El Comú de Canillo s’ha afegit a la postura del de Sant Julià de Lòria, i ha presentat un recurs contra les decisions de la Comissió de Toponímia que va aprovar el Govern el passat 13 d’octubre, segons va informar ahir l’ANA. La cònsol menor de Canillo, Mònica Bonell, va exposar que en el recurs presentat ahir pel Comú es reclama que es conservin els mots tradicionals. Bonell va remarcar que no s’ha fet cas de l’opinió que va manifestar la corporació en relació als topònims modificats en el Nomenclàtor, més concretament al de Juclà, que els canillencs defensen com Juclar. Bonell va recordar que la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial diu que és el Govern qui ha d’establir els noms però amb l’acord de les corporacions locals. A més, el Comú al·lega que les modificacions que s’haurien de fer pel canvi dels topònims comporten una despesa per haver de fer noves senyals d’informació.

Finalment, Sant Julià de Lòria i Canillo han estat els comuns que no han estat d’acord amb el Nomenclàtor. El primer va presentar ja fa unes setmanes un recurs de reposició davant del Govern per eradicar les decisions de la Comissió de Toponímia pel que fa a les noves denominacions de les localitats lauredianes, i Canillo va esperar fins ahir a la tarda per fer el mateix.

Els topònims en els que el Comú de Canillo ha manifestat el seu desacord han estat tretze, d’entre els quals, el més destacat és Juclà, que tradicionalment s’havia escrit Juclar. La resta, Toll Bullidor, el canal de la Costa de les Gerderes, el canal d’Aspones, l’obaga de la Guardiola, l’estany primer, Perecaus, el Riu dels Estanys, el riu de Manegor, el segon estany, la serra de la Guardiola i Visanceny han estat corregits pel Nomenclàtor ‘sense respectar la tradició’, segons ha informat Bonell.

A més del desacord per la modificació d’alguns topònims, Canillo presenta el recurs perquè hi ha alguns dels llocs que pertanyen a Canillo, que al Nomenclator s’han atribuït a una altra parròquia. Aquest és el cas de la Palomera, el riu de la Palomera, el cap de la Palomera, barranc del Bullidor i altres, que segons Bonell pertanyen a la parròquia i han estat catalogats com si estiguessin dins els límits d’un altre comú.

En el seu recurs, Canillo coincideix amb Sant Julià en que no s’ha respectat la tradició dels topònims, i que tot i que la llei d’Ordenació Territorial diu que la forma dels topònims és l’andorrana en llengua catalana, la comissió no ho ha tingut en compte. A més critiquen no tenir la conformitat de les corporacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT