El Lusitans revoluciona la Lliga

• L'equip de Marqués frena el Pidasa (2-1) i la victòria del Matecosa contra l'Encamp situa els lauredians líders
RAFA MORA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Beto, del Pidasa, intenta una rematada desesperada entre la muralla defensiva del Lusitans, ahir durant la segona part del matx disputat a Aixovall Foto: ORIOL LLAURADÓ

Després d'any i mig imbatut, el Pidasa Santa Coloma va perdre ahir per primera vegada. L'artífex de la derrota (2-1) va ser el Construccions La Posa Lusitans, equip que aquesta temporada està disposat a vendre molt cara la seva pell a la màxima competició del futbol andorrà. També va tenir molt a dir l'àrbitre del partit (Salustià Chato) amb la polèmica decisió d'assenyalar penal en una acció confusa, a instàncies del seu assistent (Laudino López). Així mateix, aquesta frenada en sec del fins ara líder beneficia el Matecosa Sant Julià, equip que passa ara al capdavant de la classificació, gràcies a la seva victòria contra l'Encamp (0-8) a la setena jornada. A més, a la festa per la lluita pel títol es manté l'Escale Santa Coloma, que va golejar 0-4 el Gestions JR Principat, i és també a la batalla. Tots quatre equips capdavanters viuen en un marge de tres punts. La victòria del Lusitans d'ahir ha revolucionat el campionat.

El Lusitans va posar el Pidasa contra les cordes amb un gol de Luis Pinto als 25 minuts de partit, després d'aprofitar una segona jugada després d'una falta botada a l'àrea, per enviar la pilota al fons de la porteria defensada per Ricard. Contra les cordes estava el Pidasa perquè, a partir d'aquest moment, el conjunt colomenc va haver de jugar contra el resultat i el mur defensiu que Vicens Marqués va preparar en el seu equip, la qual cosa va complicar molt la projecció ofensiva d'un Pidasa que, fins el moment, en sumava 33 gols al seu favor. Amb tot, el bloc que entrena Xavi Roura va aconseguir l'empat només set minuts més tard. Christian Xinos va rematar de cap una centrada, gairebé sense oposició. El final de la primera part va tenir de protagonista també les decisions arbitrals, com una acció en falta sobre Juli Sánchez -al límit d'entrar a l'àrea- que el col·legiat va sancionar amb groga per al jugador colomenc, davant de la sorpresa general.

El Lusitans va mantenir la seva línia defensiva en la segona part, amb tota la intenció de buscar coherents sortides a l'atac, sobretot per la banda de Gabi Meza, ahir molt incisiu. El Pidasa, per la seva part, intentava l'impossible, amb un mur al davant i poques opcions de moure els lusos, així que les pilotes a l'àrea eren gairebé de les poques opcions que podien explotar. El joc per baix era complicat davant de la intensitat del Lusitans.

La sorpresa va arribar en una jugada de les que treballava el Lusitans, amb una recuperació i sortida ràpida al contraatac que va agafar Cardoso a l'àrea colomenca. La defensa del Pidasa va recular ràpida però la jugada va acabar amb penal, a instàncies de l'assistent Laudino López, que no va dubtar. Juan Raya no va fallar la pena màxima. Era el minut 57, amb més de mitja hora de partit al davant, però el Santa Coloma estava condemnat. A més, Ribo va veure el camí dels vestidors en el 83 per una forta entrada al mig del camp, i Sánchez va fer el mateix en el descompte per evitar que Pedro marqués sol davant de Ricard, quan marxava amb via lliure.

El Pidasa va voler fer bona la seva qualitat a partir del 2-1, però el Lusitans va saber utilitzar les armes del futbol -perdre temps amb pilotes fora, amb manteniment de l'esfèrica controlada, amb lesions i assistència en el terreny de joc –Baixinho va haver d'abandonar lesionat el camp, és cert– per aguantar un resultat que li dóna molta vida a la Lliga en Primera Divisió.

El Matecosa, nou líder amb golejada/ El Matecosa Sant Julià és el nou líder de Primera Divisió després de golejar sense pietat el FC Encamp en un matx sense història. 0-8 es va imposar el conjunt de Julio Ferreros amb gols de Miguel Ruiz, Marcelo Iguacel (3), Peppe, Sebas Gómez (2) i Carlos Jacques.

l'escale segueix el ritme / El quart convidat en la lluita pel títol és l'Escale Santa Coloma, que ahir va golejar el Gestions JR Principat 0-4 en una clara mostra de que el ritme de dalt és assumible per als de Lluís Miquel Aloy. Els gols d'ahir van ser obra de Boris Anton, amb dos i Víctor Bernat en la primera part, i Jordi Rubio en la segona. En el partit que va tancar la jornada a Primera Divisió, el Construccions Modernes Inter Escaldes va vèncer per 2-1 el Bar La Fira d'Andorra Casa Benfica.